Am revăzuit recent un video de 3 minute (pe care îl recomand cu căldură) cu Alan Watts, în care a rostit expresia pe care probabil ai întâlnit-o în diverse contexte: “Ne petrecem timpul făcând lucruri care nu ne plac, doar pentru a obține bani pe care îi cheltuim pe lucruri inutile, pentru a impresiona oameni pe care nici nu îi cunoaștem și, care oricum, nu le pasă de ceea ce facem.”
Cu toate acestea, ce m-a captivat acum a fost întrebarea: “Cum ți-ai dori să-ți petreci timpul dacă banii nu ar conta?” Această întrebare îmi stârnește gândurile într-un mod plăcut, perfect pentru discuții la o cafea cu prietenii sau sub cerul înstelat într-o vară târzie. Însă, de această dată, mi-am propus să nu rămân doar la nivelul gândurilor, ci să le pun în cuvinte. Astfel, nu numai că le organizez mai bine, dar mă și angajez să le urmez până la capăt.
Mi-ar fi plăcut să fi avut această întrebare pusă în liceu, în cadrul consilierii vocaționale. În schimb, am fost împins să aleg un drum bazat pe sfaturi precum “fă-te inginer pentru că mereu vei avea de lucru” sau “fă-te doctor, că niciun doctor nu moare de foame”. Privind retrospectiv, realizez că mulți dintre foștii mei colegi de liceu au navigat haotic prin facultate și nici apoi nu prea știam cu adevărat ce ne doream să facem în viață. Un ghidaj mai atent în adolescență ar fi făcut o diferență semnificativă.
Așa cum am menționat și într-un articol anterior, consider că banii sunt o mega-strategie pentru împlinirea nevoilor noastre, iar majoritatea dintre noi depindem de o anumită sumă lunar pentru supraviețuire. Dar, ce s-ar întâmpla dacă aș câștiga milioane de euro la loto astăzi? Aș continua cu activitățile mele curente?
Am conștientizat că de multe ori îmi spuneam că aș face ce făceam atunci poate în timpul liber și că din păcate ”asta este viața!”: nu am milioanele alea. Cu toate acestea, o întrebare incomodă a intervenit: “Ce te oprește să faci asta tot timpul?” Răspunsul era evident: “Păi, am nevoie de bani.” M-am simțit inconfortabil pentru că am realizat că nu vreau să fiu într-o situație în care motivul principal al acțiunilor mele zilnice să fie banii.
Scopul meu este să creeze contexte educaționale în care eu și alți oameni să ne descoperim potențialul și să ne ajutăm să-l îndeplinim. Cu toate acestea, am observat că, în cei peste 10 ani ca voluntar în diverse ONG-uri, jumătate din timpul alocat de membri era dedicat căutării resurselor necesare, nu misiunii efective. Această experiență m-a determinat să explorez ideea de a avea o afacere cu misiune de ONG, în care îndeplinirea misiunii să genereze direct resursele necesare. Așa că, în loc să am o afacere pentru bani, am vrea să am una pentru a avea resursele necesare pentru a face ceea ce iubesc cu adevărat.
Este o viziune frumoasă, dar întrebarea rămâne: ”Dacă banii nu ar conta, asta ar fi cu adevărat ceea ce aș face?” Este gestionarea actualei mele afaceri dedicate promovării comunicării nonviolente cu adevărat modul în care aș alege să-mi petrec timpul? Așa că măcar o dată pe an, îmi pun această întrebare în contextul unei sume de bani picată din cer: dacă aș câștiga la loto, aș continua să fiu trainer, solo-antreprenor, promotor de CNV?
Imaginarul uman este bogat, iar eu îmi permit să visez. Este ușor să scriu despre cum aș acționa cu o sumă imensă de bani, dar nu pot să prevăd cu exactitate cum acești bani ar influența viața mea și cum aș fi perceput de ceilalți. În ciuda acestei incertitudini, cred că aș dori să rămân la fel, folosind resursele suplimentare pentru a amplifica impactul și profunzimea a ceea ce fac.
Sincer, cred că perspectiva asupra acestei întrebări poate varia în funcție de etapa vieții în care te afli. În trecut, când câștigam 100 de dolari pe lună în mediul ONG, muncind zece ore pe zi, mă consideram cel mai norocos om din lume. Cu toate acestea, odată cu asumarea altor responsabilități, ceea ce părea un “vis prea bun să fie adevărat” a devenit normalul, iar nemulțumirea și dorința de mai mult au apărut. Este posibil să fie un scenariu social dar multă vreme nu am putut contesta ideea că “mai mult înseamnă mai bine.”
Există un moment în care realizăm că ceea ce ne-a adus până aici nu ne va duce mai departe. O altă întrebare a apărut însă recent și mi-a arătat realitatea actuală în care funcționez: “Dacă nu ai avea voie doi ani să faci ce faci acum, ce ai face?” Recomand să nu doar să te gândești la răspuns, ci să îl și scrii. Rezultatele pot fi surprinzător de diferite atunci când pui subiect și predicat la o idee.
Am realizat că, în cazul meu, aș dedica acei doi ani să mă perfecționez în comunicarea nonviolentă, să citesc, să creez programe noi și să ajut pe alții să ofere CNV. Acest lucru m-a convins că sunt în locul potrivit sau pe direcția ”corectă” în viața mea, deoarece aș face asta chiar și fără presiunea financiară. Dacă răspunsul tău la acestă întrebare este diferit față de ceea ce faci acum pentru a-ți câștiga existența, te îndemn să te întorci la prima întrebare și să reflectezi asupra modului în care îți petreci cu adevărat viața.
Te invit și pe tine în această introspecție. Fiecare suntem în diferite locuri din viață, cu diferite constrângeri, dar îmi dau seama că răspunsurile la aceste întrebări chiar au puterea de a crea un destin. Într-o lume unde sfaturile tradiționale ne îndeamnă să alegem cariere în funcție de stabilitatea financiară, reflectând la ceea ce ne-am dori să facem cu adevărat dacă banii nu ar conta, poate să dezvăluie adevăratele noastre pasiuni și vise. Aceste întrebări devin nu doar o reflecție, ci și o invitație la o viață autentică și împlinitoare.
- “Ce ți-ai dori să faci dacă banii nu ar conta? Cum ți-ai petrece cu adevărat viața?”
- “Ce te oprește să faci asta tot timpul?”
- “Dacă nu ai avea voie doi ani să faci ce faci acum, ce ai face?”
Articol scris de Alexandru Moldovan.