Despre comunicarea nonviolenta
(fragmente din randurile de mai jos au fost preluate si traduse de pe site-ul CNVC)
Fondatorul Comunicarii nonviolente, Marshall B. Rosenberg, PHD, a spus destul de clar ca ”Tot ce a fost integrat in comunicarea nonviolenta este cunoscut de secole. Nu e nimic nou si se bazeaza pe principiile nonviolentei, respectiv pe o stare de compasiune in care violenta nu are acces in inimile oamenilor. Comunicare nonviolenta doar ne aduce aminte ca in mod instinctiv stim ce bine ne simtim cand reusim sa ne conectam autentic cu o alta fiinta umana.”
Prin comunicare nonviolenta reusim sa gasim aparenta solutie de tip ”castig-castig” in care nici una dintre parti nu e nevoita sa faca vreun compromis pentru a salva relatia. Prin clarificarea realitii comune experimentate (Observatie), urmata de identificarea starii emotionale (Emotie) generate de implinirea sau neimplinirea lucrurilor cu adevarat importante din viata noastra (Nevoi), devenim mult mai clari si creativi cu privire la modul in care am putea sa satisfacem aceste nevoi (Cerinte).
Practicata de mii de persoane din intreaga lume de mai bine de 50 de ani, comunicarea nonviolenta are aplicabilitate in relatii de cuplu si familie, firme si organizatii, sanatate si servicii sociale, politie, negocieri, inchisori, adaposturi, institutii de stat si scoli. Exista numeroase studii despre efectele de termen lung a folosirii acestui limbaj.
Despre Marshall B. Rosenberg
(pentru profil complet, accesați pagina de wikipedia)
Fondatorul comunicării nonviolente, Marshall Bertram Rosenberg (6 octombrie 1934 – 7 februarie 2015) a fost un psiholog, mediator, autor și profesor american. Începând cu anii 1960, el a dezvoltat comunicarea nonviolentă, un proces de sprijinire a parteneriatului și de rezolvare a conflictelor între oameni, în relații și în societate. A lucrat în întreaga lume ca mediator și în 1984 a fondat ”Centrul pentru Comunicare Nonviolentă”, o organizație internațională nonprofit unde a ocupat funcția de Director al Serviciilor Educaționale.
Potrivit biografului său, Marjorie C. Witty, Marshall „are o față aprigă – chiar și atunci când zâmbește sau râde. Impresia generală pe care am primit-o a fost de intensitate intelectuală și emoțională. Posedă o prezență carismatică.”
Despre Alexandru Moldovan
Alexandru a creat mereu contexte în care oamenii să își poată arăta adevăratul potențialul. De la zeci de tabere de cercetași, la sute de traininguri pentru companii și până la director de resurse umane de multinațională, Alexandru este recunoscut de colaboratorii săi ca un dedicat strateg în cultura organizațională, trainer de comunicare și coach pentru antreprenori. El pune în centrul abordării sale concepte contraintuitive când cauți productivitatea și profitul într-o piața concurențială: nonviolența și empatia.
A „găsit” comunicarea nonviolentă în 2015 citind-o ca și tehnică de parenting. De atunci și-a dorit să împărtășească această tehnică la cât mai multă lume, devenind și un mod de viață pentru el. Este trainer certificat internațional în comunicare nonviolentă din aprilie 2020. Din 2016 a împărtășit conceptele propuse de comunicarea nonviolentă la mii de persoane din România.