Introducere:
Siguranța financiară este o mega-strategie pentru numeroase nevoi. Mă uit la lista de 70+ de nevoi universale și aproape la oricare dintre ele îmi pot imagina că banii ar putea avea o contribuție. Sunt necesari și în lipsa la ceva mai bun, lumea funcționează cu ajutorul lor.
Avem până de curând o credință cum că unii oameni nu știu să zică stop: ”La ce le mai trebuie încă un milion, peste miliardul pe care îl au deja?” Până când am primit o perspectivă diferită, una în care să-mi imaginez că de fapt antreprenoriatul pentru unele persoane e ca un sport. I-ai spune la Federer sau Messi să nu mai joace după primul campionat câștigat sau după primul milion făcut? Unii oameni chiar sunt buni în ce fac, aduc bucurie și valoare la milioane de oameni și da e drept că sunt și recompensați pe măsură.
Dar eu nu trăiesc în lumea lui Messi sau Bezos. Eu trăiesc într-o societate unde mulți dintre noi ne dedicăm majoritatea timpului asupra creșterii financiare și a succesului profesional. Ce văd ca se întâmplă în drumul către realizare, e că uităm să ne oprim și să evaluăm costurile mentale și emoționale ale acestui efort constant. Unii spun ceva de genul că ”Nu pot să las banii pe masă! Efectiv mă ”obligă” clientul să îi iau!”. Dar oare ne putem întrebarea de ce lăsăm „liniștea sufletească” pe masă în schimbul unor obiective materiale?
Ia în calcul toate aspectele vieții: sunt mult mai multe decât banii!
Nu aș vrea să se înțeleagă că văd a fi o competiție de tip ”ori-ori” între liniștea sufletească și bani. Aș dori mai degrabă să invit la o conversație unde să parcăm subiectul oportunităților financiare, și să aducem în discuție sacrificiile mentale și emoționale asociate cu aceste alegeri. Un citat dintr-un podcast a lui Alex Hormozi explică cel mai bine acest punct: ””Când aveam 20 de ani, voiam să fiu milionar. Dar când am fost milionar, voiam să am 20 de ani.”
Chiar vara aceasta țin minte că i-am spus unui client că voi reveni în toamnă la el, fiindcă în august mă voi dedica mie, familiei și prietenilor. Când am reveni în septembrie așa cum am promis, acesta a fost surprins. A crezut că de fapt m-am folosit de familie ca pe o scuză ca să îl refuz și să scap de el. Da e drept că am cheltuit în august mai mult decât am câștigat. Am lăsat ”banii pe masă” cum se spune, dar am ales o lună cu amintiri și experiențe deosebite.
Întrebări pentru reflecție
Dacă și tu ai astfel de gânduri, te invit să parcurgi aceste întrebări și să-ți dai timp să le scrii într-un caiet. Procesul de scriere e important pentru reflecție, mai mult decât de a păstra ceva pentru acțiune ulterioară.
- „Cât de des îți lași ‘liniștea sufletească’ pe masă?”
- „Ce emoții ai în tine când spui că ești ‘suficient’ cu ceea ce ai și faci deja?”
- „Care este conexiunea ta cu spiritualitatea?”
- „Poți să stai și ‘doar să fii’?”
În concluzie: să nu mai lăsăm ‘liniștea sufletească’ pe masă
Fie că suntem liber financiar sau încă căutăm această libertate, este esențial să ne concentrăm pe fluxul actual al bucuriei din viața noastră. Dacă nu exersez acum ”mușchiul” aprecierii, oare voi fi capabil să apreciez și să mă bucur când voi obține ce doresc?
Hai să nu mai lăsăm „liniștea sufletească” pe masă și să fim atenți la frumusețea momentelor simple din jurul nostru. La finalul zilei, echilibrul emoțional, sănătatea mentală și timpul petrecut cu cei dragi pot fi cele mai mari bogății ale vieții.
Articol scris de Alexandru Moldovan.
[…] cum am menționat și într-un articol anterior, consider că banii sunt o mega-strategie pentru împlinirea nevoilor noastre, iar […]