Introducere
De mai bine de 7 ani acum, în fiecare zi de marți seara facilitez o grupă de studiu în comunicare nonviolentă. Este printre cele mai constante și cu impact ritualuri pe care le am în viața mea, pentru că sunt „nevoit” să recitesc cartea lui Marshall B. Rosenberg de două ori pe an și să-mi aduc aminte principiile după care vreau să-mi trăiesc, la rândul meu, viața. Învățând pe alții, învăț și eu mereu.
De când cu pandemia și migrarea spre online, am căutat diverse metode pentru a recrea și pe Zoom o parte din energia și conectarea autentică care se formează atât de ușor la un curs față în față. Și una din cele mai reușite strategii este așa-numita „Șezătoare”, unde, după 21.30 când finalizăm cele trei ore de curs programate, o parte din participanți mai stau la o poveste la liber. Despre comunicare nonviolentă, desigur, dar într-un mod mai nestructurat, cu întrebări și răspunsuri venite din partea tuturor celor prezenți.
Acest articol este despre o astfel de discuție în care am ajuns efectiv să asociem legile termodinamicii cu dinamica din relații, în special în cele de cuplu. Voi explora cum să ne uităm la relațiile noastre dintr-o perspectivă macro, chiar una universală, a unor legi energetice care au pus și pun în continuare totul în mișcare.
Relațiile de cuplu
Știm cu toții că relațiile de cuplu sunt o parte importantă a vieții noastre și pot aduce împlinire în multe nevoi, precum cele de iubire, sprijin, intimitate și siguranță. Cu toate acestea, ele nu sunt întotdeauna ușoare și pot aduce și provocări și conflicte.
Relațiile sunt sisteme complexe care urmează anumite principii, la fel cum legile termodinamicii guvernează comportamentul energiei în sistemele fizice. Așa cum s-a demonstrat în diverse cercetări, relațiile sănătoase sunt caracterizate de anumite tipare de interacțiune care pot fi măsurate și prezise, la fel cum comportamentul energiei într-un sistem fizic poate fi prezis folosind legile termodinamicii.
Legea conservării energiei
Prima lege a termodinamicii, cunoscută și sub denumirea de legea conservării energiei, spune că energia nu poate fi creată sau distrusă, ci doar transformată dintr-o formă în alta. La fel, în relații, energia emoțională dintre parteneri nu poate fi distrusă, ci doar transformată în funcție de interacțiunile pozitive sau negative avute.
Partenerii pot construi conexiuni emoționale prin acte de iubire și bunătate, sau pot epuiza rezervele lor emoționale prin critică, ignorare și comportament disprețuitor. Este important să înțelegem aici că avem o foarte mare putere de influență asupra relației noastre și că rareori suntem în postura de victime, fără nicio putere de a schimba energia cuplului.
Legea “dezordinii”
A doua lege a termodinamicii, cunoscută și sub denumirea de legea entropiei, afirmă că entropia (dezordinea) unui sistem tinde să crească în timp. Aceasta înseamnă că, dacă partenerii nu acordă atenție în mod deliberat menținerii relației „ordonate”, aceasta se va dezintegra în mod natural. Tiparele negative de interacțiune tind să se acumuleze în timp, dacă nu sunt abordate conștient. Rezultatul este că resentimentele devin noua normă și descompunerea conexiunii emoționale și a intimității devine inevitabilă.
Conștientizând impactul acestei legi, este necesar să creăm în mod deliberat tipare pozitive de interacțiune, cum ar fi exprimarea recunoștinței și a aprecierii, pentru a menține conexiunea emoțională dintre parteneri și a preveni deteriorarea relației. Poate că nu este ”corect” sau poate fi ceva obositor, dar această lege universală ne arată că este nevoie de un efort constant pentru a menține „ordinea” între noi și a proteja calitatea unei relații. Iar simplul fapt că nu facem nimic, ne duce spre dezintegrare.
Legea ”perfecțiunii”
A treia lege a termodinamicii spune că temperatura unui sistem se apropie de zero absolut pe măsură ce se apropie de ordinea perfectă. Pe măsură ce partenerii învață să se înțeleagă și să accepte nevoile și dorințele celuilalt, ei pot atinge o stare de armonie și intimitate emoțională care se apropie de perfecțiune.
Cu toate acestea, la fel cum este imposibil să se ajungă la zero absolut într-un sistem fizic, este imposibil să se atingă o stare de armonie emoțională perfectă într-o relație. Cheia este să se țintească spre progres continuu, nu spre perfecțiune, și eforturile cuplului să fie orientate spre tipare pozitive de interacțiune repetate în mod constant.
De exemplu, să ne imaginăm un cuplu care se întâlnește în fiecare seară după muncă și își dedică câteva minute discutând despre ce au făcut în timpul zilei. Fiecare își împărtășește cu celălalt aspectele bune și mai puțin bune ale zilei și își arată aprecierea față de celălalt pentru sprijinul și susținerea pe care și le-au oferit.
În concluzie
Relațiile sunt sisteme complexe și, la fel ca în legile termodinamicii, ele au anumite principii care le guvernează comportamentul. Cele trei legi ale termodinamicii se aplică oricărui sistem universal, inclusiv în relații. În timp ce energia emoțională dintre parteneri nu poate fi distrusă, ci doar transformată, tiparele negative de interacțiune tind să se acumuleze și să crească cu timpul chiar și dacă aparent ”nu facem nimic rău”.
Prin urmare, este important să creăm în mod deliberat tipare pozitive de interacțiune și aici avem comunicarea nonviolentă în ajutor prin numeroase conștientizări și tehnici. Menținerea unei conexiuni emoționale sănătoase necesită atenție și efort continuu, dar poate aduce împlinire și satisfacție în viața noastră.
Articol scris de Alexandru Moldovan.