Deși cred că sunt atent să nu cad în capcana ”fac că așa face toată lumea”, mă surprind la final de an că intru într-o fază de reflecție și ritm mai lent de acțiune. Mă uit la ce a fost, ce îmi doresc să fie, la ce să păstrez, la ce să dezvolt. Mă surprind punându-mi întrebări despre cine sunt, de ce sunt aici, dacă are rost tot ce fac la scala universului… Așa, întrebări ușoare! 🙂
Unul din momentele de referință de anul acesta de exemplu a fost vacanța făcută în Austria. Îmi vin în minte imagini frumoase, emoțiile diverse trăite, senzațiile zilnice de descoperire și mirare, interacțiunile cu familia, prietenii și localnicii. Și uneori îmi vin în minte discuții avute cu unii oameni care sunt uimiți de ce cineva ar plăti o mulțime de bani pentru a călătorii și a sta într-un loc 10 zile, ca să vadă tot pietre și copaci ce le ai și la 100 de km distanță de casă sau să vezi lucruri pe care le poți găsi în reviste, în filme pe youtube sau pe Google Earth.
Și de aici nu am putut să nu văd discuții similare pe care le am despre creare de conținut, pe care azi îl poți găsi în diverse forme mult mai rapide și mai ieftine. Dar nu întotdeauna conținutul este scopul. Am încercat să găsesc o metaforă care să explice sensul participării la un eveniment sau curs de dezvoltare personală în timp real.
- Experiența unui concert live. Care este diferența dintre ascultarea pieselor lui Robbie Williams pe Spotify și participarea la concertul lui live? Conținutul este același, dar contextul schimbă totul. La concert, experimentezi aceleași piese, dar cu o atmosferă, energie și comunitate pe care sigur nu le vei avea cu căștile tale acasă.
- Competiție sportivă pe stadion sau în sală. Care este scopul participării la un meci cu alte zeci de mii de oameni atunci când poți să-l vezi cu reluări, statistici și în confortul casei tale? Conținutul este același, dar contextul schimbă totul. Pe stadion, ești înconjurat de oameni care fac același lucru, te trezești cântând și strigând, că bați palma cu niște necunoscuți pe care cel mai probabil nu o să-i mai vezi vreodată.
- Spectacol de teatru. Care este scopul participării la un spectacol de teatru, poate chiar la o piesă pe care ai mai văzut-o, când poți să urmărești înregistrarea acasă sau să citești cartea pe care actorii o joacă? Conținutul este același, dar contextul schimbă totul. Când ești într-o sală de teatru în viața reală, îți aloci timp din viața ta să te concentrezi doar pe acea activitate, ești înconjurat de alții care fac același lucru și nu de puține ori ajungi să simți exact ce trăiește personajul respectiv. Iar apoi poți aplauda, așa cum sunt sigur că nu vei face acasă niciodată.
Un curs de dezvoltare bine conceput, ca și un sejur reușit, este o combinație a acestor trei aspecte: are energia și atmosfera unui concert live, are o comunitate de oameni interesați de același lucru și este timp dedicat conștient ție pentru a te concentra asupra unei activități (în mare parte) educative care te ajută să îți îmbunătățești performanța în anumite domenii ale vieții tale.
Industria de dezvoltare personală e una de miliarde de dolari la nivel mondial și un motiv principal e dat exact de acest tip de evenimente, adevărate experiențe de viață de pe urma căreia obții mult mai mult decât printr-o carte, un podcast sau un videoclip.
Cu toate că ritmul alert al vieții moderne ne oferă acces la o varietate incredibilă de conținut online, am mare încredere în puterea experiențelor autentice și reale în dezvoltarea noastră. Parcă cu cât stăm mai mult în online, cu atât mai mult tânjim spre spații în care ideile să capete viață, unde energia colectivă devine catalizatorul pentru transformări profunde. Ne dorim comunități de oameni cu interese similare care se reunesc pentru a învăța, a împărtăși și a evolua împreună. Experiența oferită de un curs bine conceput ajunge să fie o investiție în propria creștere și împlinire, comparabilă cu amintirile prețioase strânse în călătoriile noastre sau momentele unice ale vieții noastre. Într-o eră digitală plină de opțiuni, puterea realului și interacțiunilor directe interpersonale ajung să fie considerate ”premium”.
Spunând aceste lucruri, sunt de acord că drumul către autodescoperire și îmbunătățire personală este unic pentru fiecare dintre noi. Cu toate că personal valorizez interacțiunile directe creatoare de experiențe de viață, mediul online a democratizat accesul la informații valoroase care acum 50 de ani erau accesibile la mai puțin de 1% din populația lumii. Important e să alegem cu înțelepciune și să ne permitem să ne bucurăm de toate aspectele vieții care ne inspiră și ne îndrumă spre evoluție.
Articol scris de Alexandru Moldovan.