De Lawrence Noyes
Articol tradus și adaptat de Simona Mihăilă. Link articol original la:
http://www.lawrencenoyes.com/html/dyads_to_do_at_home_.html
*Notă: Termenul de Enlightenment Intensive nu va fi tradus și înseamnă, de fapt, un training intensiv ținut de autorul articolului.
O să explic mai jos diadele ce i-au plăcut autorului și acesta a simțit că funcționează cel mai bine. Cele mai multe sunt formate din două persoane, care nu încearcă să-și repare relația. Unele sunt pentru cupluri. Fiecare are mici indicii unice legate de cum poți obține ceva valoros din cadrul lor, lucruri ce vor explicate mai jos. Unele au fost dezvoltate de Charles Berner, unele de alți autori, iar altele de către autorul acestui articol.
Ghidaj de bază:
- Stabiliți dinainte durata unei diade. Autorul sugerează 40 de minute, chiar dacă pentru unele diade descrise mai jos sunt suficiente 20 de minute.
- Pe cât posibil, creează un mediu liniștit, fără ca cineva să vă poată deranja.
- Dă instrucțiunile exact așa cum sunt.
- Ascultă fără să vorbești sau să dai din cap.
- Comunică fără a te referi la partenerul tău, decât dacă este o parte specifică a diadei care conține instrucțiuni legate de diade de cuplu.
Ghidaj avansat:
Pentru a susține înțelegerea dintre partenerii de diadă, le dau șansa ascultătorilor să dea una dintre trei instrucțiuni, în trei circumstanțe diferite:
- Dacă vorbitorul spune ceva ce ascultătorul nu înțelege, acesta din urmă poate spune „Clarifică _________”. Ascultătorul admite când a înțeles prin a spune „Mulțumesc”, și diada continuă.
- Dacă ascultătorul „ratează” ceva din ceea ce spune vorbitorul, acesta îi poate cere vorbitorului să repete acea parte.
- Dacă vorbitorul dă foarte multe detalii într-un răspuns, ascultătorul îi poate cere să sumarizeze ce a spus.
Alte sfaturi:
- O diferență mare este dată de încercarea de a-ți înțelege partenerul atunci când îl asculți, și intenția de a transmite toate acestea partenerului tău atunci când îți vine rândul.
- La fel, face diferența să spui „Mulțumesc” din toată inima.
Să începem!
Enlightenment Intensive Dyads
Spune-mi cine ești.
Spune-mi ce ești.
Spune-mi ce este viața.
Spune-mi ce este altul.
Poți face acest exercițiu acasă și va avea efecte bune. Orice progres pe care îl faci cu aceste fraze va face diferența. Folosește aceeași tehnică, la fel ca și în Enlightenment Intensive:
- Te cunoști mai bine pe tine, viața ta, sau pe ceilalți (depinde ce afirmație de mai sus folosești).
- Intenționează să experimentezi direct.
- Fii deschis/ă la ceea ce se întâmplă.
- Și transmite toate acestea partenerului tău.
Cu această tehnică poți încerca și următoarele întrebări:
Spune-mi adevărata ta natură.
Spune-mi ce este iubirea.
Diadă pentru
clarificarea problemelor curente
Pentru clarificarea problemelor curente și descoperirea unor înțelesuri ascunse în spatele lor, această diadă este una grozavă:
Spune-mi o problemă curentă cu care te confrunți.
Spune-mi ce ar trebui să știu pentru a putea înțelege acea problemă pe deplin.
Partenerul îți dă instrucțiunile. Spui pe scurt natura problemei („M-am certat cu Mihai”). Partenerul tău spune „Mulțumesc” și îți dă următoarea instrucțiune.
Aici este ceva important: nu încerca să îți rezolvi problema. Transmite-i partenerului tot ce crezi că trebuie că știe pentru a înțelege problema. Dacă te concentrezi pe asta, problema curentă se va clarifica mai repede.
Diade generale
Spune-mi ceva despre tine, ce crezi că ceilalți nu înțeleg.
O variantă alternativă: Ce nu înțeleg alții legat de tine?
Important aici este că ar trebui să fie in principal despre tine nu despre ceilalți.
La fel de important este și faptul că nu ar trebui să fie o poveste lungă, ci ceva concret legat de sine.
Spune-mi un scop pe care îl ai în viață.
Pentru ce ai putea să îți asumi responsabilitatea în ceea ce privește acest scop?
Ia-ți timp să explici scopul și să îl transmiți partenerului tău. Poți indica faptul că ai terminat dând din cap. Partenerul tău spune apoi „Mulțumesc” și își dă a doua parte.
Pentru cei familiari cu diadele, poți merge mai departe, mai mult timp, utilizând:
Spune-mi ceva important pentru tine.
Spune-mi despre cineva care a important pentru tine.
Spune-mi despre un moment în care te-ai simțit iubit/ă.
Spune-mi ceva ce îți place legat de viață.
Spune-mi ceva ce ai făcut în viață și te simți bine că ai făcut asta.
Următoarele două diade pot ajunge în profunzime. Afirmațiile de mai sus nu trebuie folosite împreună neapărat, ci sunt puternice și folosite individual.
Simte-ți corpul și spune-mi de ce anume ai devenit conștient/ă.
Acceptă-te așa cum ești și spune-mi de ce anume ai devenit conștient/ă.
*Notă: Următorul paragraf face referire la un training dedicat, dar întrebările se pot adapta și pentru alte experiențe.
Diade post – Enlightenment Intensive
Spune-mi o experiență pe care ai avut-o într-un Enlightenment Intensive / training.
Spune-mi cum te-a inspirat să trăiești această experiență.
Experiența nu trebuie să fi fost una directă, poate să fi fost orice experiență importantă pentru tine. Transmite-o partenerului tău de diadă, împreună cu realizarea sau conștientizarea pe care ai experimentat-o. Indică atunci când ai terminat, dând din cap și așteaptă instrucțiunile următoare de la partenerul tău.
Poți încerca și:
Deschide-te față de o experiență pe care ai avut-o și prezintă ce îți vine în minte.
Spune-mi adevărul.
Diade de clarificare a Karmei
Spune-mi ceva ce ai făcut, dar acum regreți că ai făcut acel lucru.
Spune-mi ceva ce nu ai făcut, dar acum regreți că nu ai făcut acel lucru.
Răspunsul la cea de-a doua instrucțiune poate sau nu să se relaționeze cu răspunsul la prima instrucțiune, nu contează. Barierele apar în această diadă pe măsură ce mintea prezintă diferite forme de rezistență la a merge în adâncime. Este normal să nu îți vină nimic în minte la prima încercare. Doar continuă să încerci. Este, de asemenea, normal să îți vină în minte răspunsuri pe care apoi să le uiți.
Diade pentru conflictele esențiale
Un conflict esențial este unul experimentat în inimă, în suflet. Este acolo în fiecare moment al zilei, în fiecare zi, mereu prezent pentru persoana respectivă.
Exemple de conflicte esențiale sunt: „Niciodată nu o să mă iubească nimeni așa cum sunt” sau „Nu mă plac pe mine însumi/însămi”. Lasă oamenii să își simtă propriile conflicte esențiale și să le descrie. Cu cât vor reuși să îl descrie mai acurat, cu atât diada va avea mai mare succes. Nu insista pe faptul că fiecare persoană trebuie să aibă un conflict esențial, pentru că nu e așa.
Spune-mi despre un conflict esențial cu care te confrunți.
Conectează-te cu acest conflict esențial și spune-mi ce îți vine în minte.
Aceste două aspecte ar trebui discutate în două diade diferite, a câte 40 de minute.
În cazul diadelor pentru conflicte esențiale, este nevoie de un spațiu unde oamenii pot să fie gălăgioși și se simt în siguranță să facă asta. Diadele pentru conflictele esențiale ajută la eliberarea presiunii de a menține în umbră conflictul, niciodată a te conecta cu el, doar încercând să supraviețuim vieții care trece peste el. Oamenii se pot relaxa într-o anumită măsură în aceste diade.
Diade de cuplu
Pentru a avea succes în aceste diade, ambii parteneri trebuie să înțeleagă cum să folosească diada și cum să folosească regulile de bază pe cont propriu. Este întotdeauna mai bine să faceți asta atunci când agreați, când niciunul nu este extenuat și atunci când știți că nu veți fi întrerupți.
Aceste diade pot fi realizate în 20 de minute:
Spune-mi un mod în care simți că tu aduci o contribuție la relația noastră. Spune-mi un mod în care simți tu că eu contribui la relația noastră.
Spune-mi un scop pe care îl ai în viață. Spune-mi un scop pe care îl ai în legătură cu relația noastră.
Spune-mi ceva ce merge foarte bine pentru tine în relația noastră.
Spune-mi ceva ce îți place la mine. Spune-mi ceva ce îți place la tine însuți/însăți.
Această diadă este una bună în general pentru cupluri:
Spune-mi ceva ce îți place la mine. Mulțumesc!
Spune-mi ceva despre care crezi că suntem de acord. Mulțumesc!
Spune-mi ceva despre tine ce consideri că ar trebui să știu. Mulțumesc!
Lasă partenerul să răspundă la toate instrucțiunile de mai sus, apoi schimbați rolurile.
Cu „Spune-mi ceva ce îți place la mine”, fii specific. Și spune ceva legat de cealaltă persoană. Nu funcționează dacă spui „Îmi place cămașa ta”. Spune ceva legat de persoană precum: „Îmi plac gusturile tale în ceea ce privește îmbrăcămintea”. Și nu aduc în discuție judecăți critice mascate în răspunsuri precum: „Îmi place că în sfârșit comunicăm ca doi oameni normali.” Transmite-i celuilalt doar ceva ce îți place cu adevărat la el/ea, fără judecăți negative sau alte mesaje adăugate.
Ca și ascultător, nu trebuie să fii de acord cu ce spune vorbitorul. Trebuie să înțelegi că celuilalt asta îi place la tine și recunoaște acest lucru.
Cu „Spune-mi ceva despre care crezi că suntem de acord”, poate fi un lucru mărunt sau ceva important (ex. „Cred că suntem amândoi de acord că ne plac vecinii noștri”). Din nou, nu transmite nicio judecată.
Cu „Spune-mi ceva despre tine ce consideri că ar trebui să știu”, cheia este să fie despre tine. În loc să spui „Urăsc atunci când îți lași șosetele pe podea”, uită-te mai în adâncime la ce înseamnă asta pentru tine: „Ceva ce cred că ar trebui să știi despre mine este că mă simt cel mai bine atunci când spațiul tău este curat, și atunci mă pot relaxa.” Accentul aici ar trebui să fie pe comunicare, nu pe încercarea de a schimba cealaltă persoană, de a obține acordul sau de a obține „puncte”. Dacă există și cea mai mică intenție de a schimba partenerul, acesta va simți și nu va vrea să audă ce ai de spus.
Diade distractive
Spune-i partenerului tău ce instrucțiune din lista următoare vrei să primești de la el; apoi răspunde la ea în câte cicluri de 5 minute dorești, și poți trece la următoarea când ai terminat.
- Spune-mi despre o persoană faimoasă sau un personaj faimos pe care l-ai idolatrizat sau ți-a plăcut foarte mult când erai mai tânăr/ă.
- Spune-mi despre locul tău preferat unde îți petreceai sărbătorile când erai mic/ă.
- Spune-mi despre una dintre rudele tale preferate.
- Spune-mi despre animalul tău de companie preferat.
- Spune-mi despre un film ce te-a făcut să plângi când erai mai tânăr/ă.
- Spune-mi despre una dintre cele mai mari surprize plăcute din viața ta.
- Spune-mi despre prima oară când te-ai îndrăgostit.
- Spune-mi despre un moment în care ai băut prea mult.
- Spune-mi despre primul tău sărut.
- Spune-mi despre persoana ta favorită dintre toți oamenii.
- Spune-mi despre un moment în care ai făcut ceva ce a făcut o altă persoană foarte fericită.
- Spune-mi despre un joc sau despre un premiu pe care l-ai câștigat.
- Spune-mi despre ceva ce făceai când erai mai tânăr/ă și era foarte distractiv.
- Spune-mi despre ceva ce a făcut o altă persoană și te-a făcut pe tine foarte fericit/ă.
Lasă un răspuns