Introducere
Într-o lume agitată și plină de griji, compasiunea rămâne o valoare esențială pentru a ne îmbunătăți viața și pentru a construi relații sănătoase și armonioase cu cei din jurul nostru. Este o virtute care ne ajută să ne conectăm cu alți oameni, să le înțelegem suferința și să îi sprijinim în momentele dificile. Poate însă compasiunea să fie învățată, asumată, trăită când parcă tot mai mult există presiunea de a fi individualiști, cinici, ”calculați” în relațiile cu alții?
Citesc în ultima vreme o serie de mărturii ale supraviețuitorilor din Holocaust și nu pot să nu remarc pe lângă evidenta experiență traumatică prin care au trecut, modul în care pentru a supraviețui în acele condiții mulți dintre ei au ales curajos să nu-și pierdă umanitate. Au ales să fie uniți, să se ajute, dar și au ales să-i vadă pe gardienii lor ca ființe umane. Iar a face tot posibilul să înțelegi de ce un om face ceea ce face, care e setul de nevoi ce încearcă să le împlinească sau să le protejeze, le-a dat de fapt acestor oameni captivi mai multă putere de adaptare la mediul extern și resurse interne de speranță. Noi nu suntem din fericire în astfel de situații extreme, dar exemplul acestor oameni e unul care să ne inspire că dacă ei au potut, atunci putem să alegem și noi compasiunea în viața noastră de zi cu zi.
Ce înseamnă compasiunea?
Compasiunea este o emoție profundă care ne îndeamnă să fim conștienți de durerea celor din jur și să ne implicăm activ în ajutorarea lor. Sau cel puțin să fim disponibili pentru a fi de ajutor. Este o combinație de înțelegere, empatie și dorința de a oferi sprijin și alinare. Compasiunea nu trebuie confundată cu mila, simpatiea sau compătimirea, ci se bazează pe o conectare empatică autentică cu persoana în cauză și include acțiuni concrete pentru a aduce beneficii acesteia.
Obiectivul principal al compasiunii este îmbunătățirea calității relațiilor noastre. Această conexiune cu alte persoane are o prioritate mai mare decât a avea dreptate, a câștiga mereu, a face mai mulți bani sau a da bine în ochii altora. Dacă te concentrezi pe îmbunătățirea calității relațiilor tale prin conexiuni mai profunde, vei îmbunătăți starea vieții tale, vei intensifica pacea și iubirea din viața ta și te vei simți mai bine în legătură cu tine însuți.
Beneficiile compasiunii în viața noastră
Compasiunea nu aduce doar beneficii celorlalți, ci și nouă înșine. Aceasta poate fi considerată o forță vitală care ne ajută în primul să fim conștienți de propria noastră stare emoțională, de propriile noastre valori și priorități, încât să trăim o stare de aliniere între ceea ce e important în interiorul nostru cu ceea ce facem și cerem în exteriorul nostru. Alte moduri în care compasiunea ne poate influența pozitiv sunt:
- Îmbunătățirea relațiilor: Atunci când suntem într-o stare de compasiune, ne deschidem către ceilalți și ne arătăm disponibilitatea de a-i înțelege și sprijini, implicit creăm premize pentru relații mai profunde și mai autentice.
- Reducerea stresului: Practicarea compasiunii ne poate ajuta să ne reducem nivelul de stres și să ne îmbunătățim starea de bine emoțională. Atunci când suntem compasiune față de ceilalți, ne focalizăm asupra nevoilor lor și ne adaptăm la realitatea imediată, renunțând la ce ne-ar fi plăcut să fie și nu este (de unde vine de fapt și sursa stresului în general).
- Cultivarea înțelegerii: Compasiunea ne ajută să ne punem în locul celorlalți și să înțelegem mai bine experiențele și emoțiile lor. Asta ne ajută să dezvoltăm o perspectivă mai largă asupra lumii și să fim mai deschiși și toleranți față de diferitele perspective.
- Creșterea satisfacției în viață: Practicarea compasiunii ne poate aduce o stare generală de satisfacție și împlinire. Atunci când ne implicăm activ în a ajuta și sprijini pe ceilalți, experimentăm bucuria de a face o diferență în viețile lor, de a contribui, de a avea o semnificație.
Cum putem cultiva compasiunea în viața noastră?
În cadrul cursului de compasiune creat de Thom Bond și echipa sa, există mai multe strategii și exerciții practice pentru a cultiva compasiunea în viața noastră de zi cu zi. Iată câteva recomandări:
- Auto-reflecție: Începe prin a reflecta asupra modului în care îți exprimi compasiunea față de ceilalți în prezent. Analizează cum te simți și cum reacționezi în situații de suferință sau dificultate cu care te întâlnești. Identifică aspectele în care poți crește și dezvolta această trăsătură. Cere feedback de la oameni importanți din viața ta pentru a verifica propriile descoperiri.
- Practică empatia: Exersează abilitatea de a te pune în locul celorlalți și de a înțelege emoțiile, nevoile și experiențele lor. Ascultă cu atenție și fii deschis la perspectiva și nevoile lor. Nu trebuie să fi de acord cu modul în care văd ei lumea, ci doar să le arăți autentic că înțelegi cum și de ce văd ei lumea în acest fel.
- Gesturi de bunătate: Fă mici gesturi de bunătate în viața de zi cu zi. Poate fi vorba de un zâmbet, un compliment autentic, o ușă deschisă sau un cuvânt de încurajare în sprijinul celor aflați într-o dificultate. Gesturile simple pot avea un impact mare asupra celor din jur, ca și asupra ta. E un dar care se întoarce aproape imediat înapoi.
- Iertarea: Cultivă compasiunea și față de tine însuți și față de cei din jur prin practica iertării. Înțelege că toți facem ce știm mai bine în fiecare moment și că fiecare dintre noi are propriile lupte și greutăți. Fii indulgent și blând cu tine și cu ceilalți prin renunțarea la comparația cu perfecțiunea, și încurajând mereu progresul de acolo de unde ești sau sunt ceilalți.
Întrebări frecvente despre compasiune
- Care este diferența dintre compasiune și milă? R: Compasiunea implică înțelegerea și implicarea activă în ajutorarea celorlalți, în timp ce mila poate fi percepută ca o reacție pasivă de compătimire.
- Cum pot să am mai multă compasiune față de mine însămi? R: Auto-compasiunea este la fel de importantă ca și compasiunea față de ceilalți. Începe prin a fi blând și indulgent cu tine însuți și înțelege că meriți să fii tratat cu iubire și respect, în primul rând de tine.
- Compasiunea poate fi învățată sau este o trăsătură înnăscută? R: Compasiunea poate fi învățată și dezvoltată prin practică și cultivare constantă. Chiar și cei care acum habar nu au ce este compasiunea, pot deveni mai empatici și mai implicați în ajutorarea celorlalți.
Concluzie
Compasiunea este o valoare esențială care ne poate transforma viețile și relațiile în bine. Prin înțelegerea suferinței celorlalți și prin implicarea activă în ajutorarea lor, putem construi relații autentice și împlinite. Cursul de compasiune online a lui Thom Bond, ne oferă o privire profundă asupra compasiunii și ne ghidează în cultivarea acesteia în viața noastră de zi cu zi. Așadar, să ne deschidem inimile și să aducem compasiune în fiecare aspect al vieții noastre pentru a crea un impact pozitiv în lume.
Articol scris de Alexandru Moldovan cu ajutorul la Chat GPT.