Cursul de Compasiune online creat de Thom Bond
— varianta în limba română —
„Pentru oricine își dorește să aibă mai multă compasiune, înțelegere și armonie în viața sa.“
Schimbăm vieți din 2010,
cu peste 30.000 de participanți din 120 țări și 16 limbi disponibile.
Cursul include
52 de lecții
(vezi mai jos detalii)
12 webinarii
(vezi mai jos detalii)
Vei învăța să:
Ai conflicte mai scurte și mai puțin dureroase, fiindcă înveți să rămâi mai centrat,
mai deschis și mai eficient atunci când apar disensiuni.
Îți conștientizezi mai bine propriile nevoi și dorințe.
Îți înțelegi nevoile și le poți exprima.
Crești congruența dintre valorile și acțiunile tale.
Îți traduci judecățile (proprii și ale celorlalți) în dialoguri și cerințe.
...astfel încât, la finalul anului de studiu, să ajungi să experimentezi
mai multă armonie și înțelegere cu oamenii din viața ta.
Printre artele pe care umanitatea le-a dezvoltat se numără și Arta Compasiunii.
Acest curs ne învață cum să aducem mai multă conexiune, înțelegere și compasiune în viața zilnică și în relațiile noastre. Pe scurt: cum să creăm acea lume pe care am fi fericiți să o lăsăm copiilor și nepoților noștri.
Este un efort provocator, uneori chiar dificil, însă, cu perseverență, practică, concentrare și dăruire, va funcționa!
Din 2010 ni s-au alăturat aproape 30.000 de cursanți din toată lumea, fapt ce ne motivează să continuăm să punem la dispoziția oricui abilitățile necesare de a trăi o viață plină de compasiune, indiferent de constrângerile de timp și bani.
Cursul începe cu concepte și practici fundamentale care ne ajută să înțelegem ce generează compasiunea și ce anume o blochează. Pe măsură ce anul calendaristic progresează, vom începe să lucrăm cu practici și procese mai avansate pentru a aduce multă compasiune în viața noastră de zi cu zi.
De mai bine de un deceniu, acest curs a dovedit constant că „îți schimbă viața”, „e distractiv” și „transformator” (conform recenziilor de mai jos).
52 de lecții
Ai acces la toate cele 52 de lecții.
Fiecare lecție va include următoarele:
—Un concept de studiu
—O poveste personală pentru a ilustra conceptul cheie
—Exerciții pentru a integrarea acestui concept în viața noastră
—Trimiteri la lecțiile anterioare, materiale și multe altele
De-a lungul cursului, vom lucra în mod progresiv pentru a aprofunda nivelurile de înțelegere ale următoarelor concepte: auto-empatie, empatie, declanșatori emoționali, furie, credințe, dialog, apreciere, cerințe și altele.
La finalul său cursul acoperă câteva zeci de concepte și diferențieri cheie.
Iată cum arată prima lecție:
Concept
”Tot ce facem, e pentru a ne împlini o nevoie"
Dacă există o idee care să reprezinte miezul unei gândiri pline de compasiune, aceasta este: tot ceea ce am făcut vreodată, tot ceea ce orice ființă umană a făcut vreodată ... sau va face vreodată, este o încercare de a satisface o nevoie sau mai multe nevoi (cu succes sau nu) ... Toate acțiunile umane pot fi văzute ca încercări de a satisface nevoi.
Nu pretind că acest lucru este adevărat sau nu este adevărat. Este doar un mod de a vedea lucrurile.
Ce susțin însă e că atunci când am această „perspectivă” sau „conștientizare”, când pot vedea propriile mele acțiuni sau acțiunile altora într-un context al nevoilor umane, am mai multă conexiune și compasiune. Serios ... Chiar funcționează.
Acest mod de gândire a schimbat fiecare relație pe care o am. Sper că următoarea poveste va aduce context, claritate și speranță.
În practică
"O poveste a doi tați"
Nu voi uita niciodată când am folosit pentru prima dată acest mod de a gândi într-o conversație cu tatăl meu. După 40 de ani, eram sigur că nu va înceta niciodată să mă critice și să-mi spună ce ar trebui să fac. Toată viața mea de adult m-am simțit mizerabil în timpul sărbătorilor, exasperat de aceste interacțiuni cu tata. Mă enervau la maxim.
De circa un an îl cunoșteam pe mentorul meu, Marshall Rosenberg, cu care studiam compasiunea, când mi-am vizitat părinții pentru Ziua Recunoștinței. Nu a trecut mult timp până m-am regăsit în sufragerie, față în față cu tatăl meu. El m-a întrebat despre ce planuri mai am. Uite cum a avut loc dialogul:
„Interogatoriul” a continuat. În cele din urmă, am ajuns la explozie.
Tata: Cele mai bune planuri și idei nu contează, Thom, chiar dacă le faci pe hârtie. Trebuie să pui mâna și să o faci! Thom, chiar trebuie să te aduni și să treci la treabă!
Cu super încetinitorul
Momentele care au urmat dialogului cu tatăl meu au fost diferite de cele pe care le-am trăit cu el în ultimii patruzeci de ani. Aș dori să le împărtășesc acum în varianta de „super încetinitor”, în speranța că ar putea să-ți folosească și ție.
Pasul 1
Am reluat ”filmul” dialogului și l-am derulat cu încetinitorul. Am încetinit foarte tare. Zicala spune așa: dacă vei continua să faci exact ceea ce ai mai făcut, vei obține ceea ce ai obținut mereu. În momentul în care tatăl meu „a început”, mi-am amintit să derulez schimbul de replici cu încetinitorul, ca să pot alege cum să acționez - și nu să reacționez. Datorită studiilor mele în gândirea cu compasiune, am putut observa trei lucruri care se întâmplă:
Provocarea pentru mine a fost să mă concentrez numai și numai pe „nevoia mea neîmplinită” și nu pe „judecată”. Aceasta a fost o provocare pentru mine, deoarece de-a lungul vieții mele, am învățat să dau vina pe alții pentru nevoile mele nesatisfăcute. Așa că tendința inițială a fost să-mi concentrez atenția asupra blamării altora, în loc să mă concentrez pe nevoile mele.
În noua mea practică de compasiune, lucrasem la surprinderea acestor momente și la încetinirea lor, astfel încât să mă pot concentra asupra nevoilor mele sau a altora, și NU pe învinuire sau judecată.
Pentru a consolida acest nou obicei, îmi dădusem niște „repere cheie” care să-mi semnaleze că merg pe calea către deconectare și să mă opresc. Am observat că simt o strângere de inimă ... și că a apărut gândul că „nu ar trebui să spună asta; este atât de critic”. Acesta a fost semnalul pentru mine: strângerea de inimă și gândurile „ar trebui / nu ar trebui”.
Pasul 2
M-am străduit să-mi ofer empatie. M-am întrebat „ce simt și ce am nevoie în acest moment?” Mă simțeam un pic agitat, dar și oarecum cu speranță. Voiam să fiu recunoscut, chiar îmi doream mai multă ușurință și mi-ar fi plăcut să mă conectez într-o formă sau alta. Din această conștientizare a nevoilor mele, am putut alege cum să acționez. Am ales conectarea.
Pasul 3
Am trecut la ascultarea empatică. Așa că am încercat să ascult cu „urechile mele de compasiune”, urechile care auzeau doar nevoile tatălui meu. Acesta a fost momentul adevărului pentru mine. În capul meu am repetat cuvintele, ”toate acțiunile cuiva sunt doar o încercare de a-și satisface nevoile. Toate acțiunile cuiva sunt doar o încercare de a-și satisface nevoile”.
M-am întrebat: ”Dar ce ”X?$#X!” nevoie încearcă tatăl meu să-și împlinească, prin modul atât de aspru în care îmi vorbește?” Și m-am întrebat din nou, "Ce nevoi ...?" Iar acum chiar am început să mă întreb serios asta.
Întrebându-mă cu adevărat „ce nevoi ar putea să îi fie satisfăcute vorbind cu mine în felul acesta?”, am putut vedea „atacul” tatălui meu diferit. Am putut să văd acțiunile sale ca o încercare de a-și împlini nevoile. Din acel moment am început să-mi privesc tatăl cu alți ochi. A mers cam așa ...
Eu: "Deci tată, din ce spui, pare că ai vrea să mă descurc bine acolo și ți-ar plăcea dacă aș putea beneficia de experiența ta. Este adevărat?"
Pentru o clipă, tatăl meu păru încurcat, cum își înclina capul într-o parte. După câteva clipe de tăcere, a spus, pe un ton care părea o combinație de ușurare și încântare: „da ... da așa e”.
Faptul că m-am concentrat pe nevoile tatălui meu a schimbat complet tonul discuției. Chiar înaintea ochilor mei, el s-a transformat dintr-un „critic, didactic, știu tot”, într-un bărbat care-și iubea fiul și voia să-l ajute să reușească.
Nu voi uita niciodată acel moment. Aș fi putut să mă justific. Aș fi putut încerca să-l conving că am totul pregătit și că mă descurc. Totuși, în acel moment, eram concentrat pe altceva: pe nevoi. Cel mai important lucru atunci a fost să realizez că tatăl meu voia să mă ajute, iar acesta era cel mai bun mod pe care îl știa ca să o facă. Privind lucrurile din această perspectivă, am reușit să-mi împlinesc nevoia de conectare și, pentru prima dată după o lungă perioadă de timp, nu ne-am mai certat.
Exerciții
Exercițiul #1 – Observă nevoile
Păstrați un mic caiet cu dvs. pe tot parcursul zilei. Faceți între 1-5 înregistrări pe zi care includ descrierea unei acțiuni sau a cuvintelor rostite de cineva și ce nevoie vă imaginați că încercau să îndeplinească. Este foarte util să limitați cuvintele pe care le folosiți la cele din „Lista de emoții și nevoi” atașată mai jos. Motivele pentru a face acest lucru vor deveni mai clare în săptămânile următoare.
Exercițiul #2 – Observă nevoile (mai provocator)
Gândiți-vă la cineva care vă este apropiat, și care face sau spune ceva ce nu vă place. Vedeți dacă vă puteți da seama ce nevoie încearcă să își îndeplinească. Din nou, este FOARTE util să limitați cuvintele pe care le utilizați la cele din „Lista de emoții și nevoi” de mai jos. Motivele pentru a face acest lucru vor deveni mai clare în următoarele săptămâni.
Pentru mai multă orientare în acest proces, accesați „Exercițiul - schimbare spre compasiune” în format PDF.
Resurse suplimentare
Listă de emoții și nevoi, utilă pentru diverse exerciții propuse de-a lungul cursului.
12 webinarii înregistrate
Ca parte a cursului, Alexandru Moldovan va organiza în limba română 12 webinarii înregistrate, de circa 20-30 de minute.
Înregistrările vor fi postate în aceeași platforma unde vor fi materialele de curs, deci nu e nevoie de alte link-uri sau aplicații. Totul va fi într-un singur loc.
2 sesiuni speciale
De obicei, Thom Bond și echipa sa oferă sesiuni speciale în limba engleză de-a lungul cursului.
Aceste sesiuni sunt oferite la momente critice de-a lungul anului de studiu (la final de lună august și început de februarie) pentru a sprijini participanții în integrarea conceptelor prezentate în viața lor.
Facilitatorul cursului în limba română
Alexandru Moldovan
Trainer certificat internațional în Comunicare Nonviolentă (www.cnvc.org) din anul 2020, Alexandru Moldovan susține și organizează, încă din anul 2016, workshop-uri, tabere și cursuri de lungă durată în comunicare nonviolentă, la care au participat mii de persoane din România. El este susținut de către Thom Bond pentru a facilita cursul de compasiune în limba română.
Ce recomandări are cursul?
„Dacă ar trebui să ofer apreciere pentru tot ce mi-a oferit Thom Bond, nu aș mai avea timp să fac nimic altceva.”
— Marshall Rosenberg, fondator CNVC.org și autor la ”Comunicarea Nonviolentă. Un limbaj al vieții”.
„Doresc să îmi ofer toată susținerea și să recomand Cursul de Compasiune pentru oricine e nou în Comunicarea Nonviolentă precum și pentru cei care doresc să aprofundeze și să integreze în viața lor aceste abilități și această conștiință.”
— Robert Gonzales, Trainer Certificat CNVC – living-compassion.org
„Mi-a schimbat viața în mod radical și încă sunt uimită. Relații care erau blocate în vechi șabloane au devenit fluide, pline de considerație și iubire. Probabil, la 66 de ani, să descopăr o nouă dragoste față de soțul meu, sau căldură și apropiere cu copiii mei, poate fi considerat ca fiind lucruri miraculoase.”
— Participant al Cursului de Compasiune
„Thom normalizează Comunicarea Nonviolentă. El îți arată că este posibil să o folosești în viața de zi cu zi.”
— Mike M.
Contribuție Curs Compasiune Online
Apasă butonul de mai jos pentru a achita și a începe cursul imediat.
Copyright © 2023 Comunicare Nonviolenta
Proprietarul acestui site este „SC Fides Coaching SRL”,
J12/1435/2014, CUI: 33085968, Cluj-Napoca, Romania