Exercițiul face parte din Cursul de Compasiune de 52 de săptămâni la care te poți înscrie la acest link.
Exercițiul original în limba engleză e conceput de Thom Bond și se găsește la acest link.
Chiar dacă acesta este un exercițiu online, aveți nevoie de un pix sau creion și o bucată de hârtie goală. Am creat acest exercițiu pentru ca oamenii să poată avea ceea ce numesc „Shift”. Prin aceasta mă refer la experiența unei „schimbări” în ceea ce gândești și o schimbare în ceea ce te simți. Pentru a înțelege „schimbarea”, mi s-a părut util să-mi imaginez o linie precum cea de mai jos etichetată „Continuum de conectare”. La un capăt este furie, deconectare și violență … iar dincolo este compasiunea, conexiunea și pacea. În orice moment, suntem cu toții undeva pe această linie (mulți sau cei mai mulți dintre noi, undeva la mijloc).
Continuumul de conectare
Când interacționăm cu alte persoane, ne mișcăm continuu înainte și înapoi pe această linie, de multe ori din moment în moment, uneori chiar de la o secundă la alta. Acest exercițiu este un instrument pentru a vă deplasa către o stare mai plină de compasiune, chiar și în momentele dificile.
Vă puteți crește beneficiile acestui exercițiu, luându-vă timp, citind instrucțiunile complet și apoi revenind pași indicați. Puteți face „Exercițiul” de câte ori doriți și puteți să îl utilizați în diferite situații.
Sugestii înainte de a începe…
1) Rezervați-vă un timp neîntrerupt de 20 – 30 de minute. Acest exercițiu poate necesita o cantitate substanțială de concentrare, în special când îl faceți pentru prima dată.
2) Exercițiul face referire la două foi care se găsesc online aici. Majorității oamenilor li se pare mai confortabil să le imprime și astfel să nu țină mai multe ferestre deschise între care să comute înainte și înapoi (ca să nu mai zic că sunt bune în general să le ai la îndemână).
3) Acest exercițiu se află pe o singură pagină web continuă (cu excepția listelor), astfel încât să puteți derula în sus și în jos SAU să dați click prin acesta.
Pasul 1
Luați o hârtie goală și în partea de sus, scrieți ceva ce ți-a spus cineva și care nu vă place să auziți.
Sugestii:
1) Oamenii care aleg o situație mai puțin traumatică, dar totuși „stimulantă” par să aibă un succes mai mare la început.
2) Gândiți-vă la expresia exactă spusă de această persoană. Nu este necesară o linie de poveste sau fundal pentru acest exercițiu, ci doar expresia efectivă.
Când ați terminat, derulați în jos.
Pasul 2
Acum desenează o formă ca litera „T” în jumătatea superioară a hârtiei și scrie litera „E” în partea stângă și litera „N” în dreapta, exact ca în imaginea de aici.
Când ați terminat, derulați în jos.
Pasul 3
În partea stângă, sub coloana „E”, scrieți cum vă simțiți când vă gândiți la acest citat. Faceți clic AICI pentru a vedea o listă de emoții care vor fi utilizate cu acest exercițiu.
Sugestii:
Puteți tipări lista sau o puteți menține deschisă ca o fereastră separată, astfel încât să o puteți consulta pe tot parcursul exercițiului. Când ați terminat cu această coloană derulați în jos.
Pasul 4
În partea dreaptă, sub coloana „N”, scrieți ce aveați nevoie (sau încă aveți) și nu obțineți în momentul în care ați auzit cuvintele respective. Faceți clic AICI pentru a vedea o listă de NEVOI care pot fi utilizate cu acest exercițiu.
Sugestii:
Puteți, de asemenea, să imprimați această listă sau să o mențineți deschisă ca fereastră separată, astfel încât să vă puteți referi la ea pe tot parcursul exercițiului. După ce ați terminat cu această coloană, puteți derula în jos.
Pasul 5
Ia-ți un minut …. Închide ochii și relaxează-te. După ceva timp, uită-te din nou la foaia ta Dacă sunteți sigur că această listă reprezintă ceea ce ați experimentat, atunci derulați mai jos la pasul următpor.
Dacă simțiți însă că lipsește ceva, reveniți la listele de Emoții și Nevoi și parcurgeți-le din nou până vă simțiți complet. Apoi derulați în jos.
Pasul 6
Desenați o a doua formă a literei „T” pe jumătatea de jos a hârtiei cu un „E” în partea stângă și un „N” în dreapta, la fel ca înainte. Când ați terminat, puteți derula în jos.
Pasul 7
În partea stângă, sub coloana „E”, scrieți ce vă imaginați că simțea cealaltă persoană când ați auzit ce a spus. Dacă într-adevăr nu vă puteți gândi la ce simțea, puteți încerca să reveniți la pasul 5 de mai sus și să verificați propria listă. Majoritatea oamenilor au dificultăți să facă „Pasul 7” până când propria lor listă nu este într-adevăr completă („Pasul 5”).
Dacă ați închis cumva fereastra cu lista de emoții, puteți da CLICK AICI pentru a o deschide din nou. Ar trebui totuși să se deschidă într-o fereastră separată, astfel încât să o puteți imprima sau să o consultați pentru această parte a exercițiului.
După ce ați terminat cu această coloană, puteți derula în jos.
Pasul 8
În partea dreaptă, sub coloana „N”, scrieți ceea ce vă imaginați că cealaltă persoană avea nevoie și nu primea în momentul în care le-ați auzit cuvintele. La fel ca la „Pasul 7” dacă chiar nu vă puteți gândi la ce aveau nevoie, puteți încerca să reveniți la pasul 5 de mai sus și să verificați propria listă. Majoritatea oamenilor au dificultăți în a face „Pasul 8” până când propria lor listă nu este într-adevăr completă („Pasul 5”).
Dacă ați închis fereastra cu lista de nevoi, puteți da CLICK AICI pentru a o deschide din nou. De asemenea, ar trebui să se deschidă într-o fereastră separată, astfel încât să vă puteți referi la aceasta pentru a termina exercițiul.
După ce ați terminat cu această coloană derulați în jos.
Pasul 9
Ia-ți din nou un minut. Închide ochii și relaxează-te. Uită-te din nou la listă completată acum. Dacă vă simțiți confortabil, atunci această listă reprezintă foarte posibil ceea ce trăiau și derulează pagina mai departe.
Dacă simți însă că lipsește ceva, du-te înapoi și privește din nou listele până când ești sigur că ești complet. Abia atunci derulează mai jos.
Pasul 10
Verificați cu voi înșivă și observați dacă observați o schimbare a modului în care vă simțiți despre ceea ce v-a fost spus sau cum vă simțiți față de persoana care a spus-o.
Verificați dacă credeți că poate aveți un mod de a gândi despre acest lucru care nu exista până acum … sau dacă vă simțiți mai puțin supărat decât atunci când ați început.
Dacă este așa, atunci ai avut o ”schimbare”. Te-ai mutat conștient către compasiune. Sper ca ți-a placut.
Dacă vă simțiți la fel sau mai rău, poate doriți să încercați din nou cu același citat sau unul pe un subiect care nu este la fel de „fierbinte” pentru dvs.
Vă rugăm să rețineți: aproximativ 20% dintre persoanele care fac exercițiul nu simt ”schimbarea” pentru prima dată. Dar 100% dintre persoanele care repetă exercițiul până la urmă o fac.
Și încă o ultimă sugestie: oamenii care practică acest exercițiu frecvent, raportează tot mai mult succes în „schimbare”. Este ca și cum ai antrena un mușchi.
Vă rugăm să rețineți că acest exercițiu este doar un “gust” al comunicării nonviolente și că există un volum mult mai mare de muncă și practici, care este și mai puternic atunci când ne dezvoltăm aceste abilități prin învățare și practică.
Lunar trimitem un email cu informații și evenimente de comunicare nonviolentă. Butonul de deasupra te duce la un formular unde te poți înscrie la acesta. Te așteptăm.