Comunicare nonviolenta
Video/Audio

Despre comunicarea nonviolenta

14 Lecții

Despre acest curs

Următoarele video-uri sunt o colecție a diverse interviuri și discuții pe tema comunicării nonviolente avute de-a lungul timpului. 

 

Puțină lume realizează că frumusețea și valoarea unui interviu stă în special în calitatea întrebărilor adresate. De aceea, deși subiectele pot părea uneori foarte similare, nuanțele fiecărui răspuns dă o cu totul altă perspectivă. 

Learn more

Structura cursului

Cum să creezi relații autentice și de calitate ca să te bucuri de succes

Acest podcast numit ”Cum să creezi relații autentice și de calitate ca să te bucuri de succes?” a fost înregistrat în 14 iulie 2023 de către Ninel Decu.

Conflicte pasnice

Hai pe poteca mai puțin bătută. Conflictele par să fie ca un campionat sportiv unde scorul se ține după ”cine a fost de vină azi și cine nu”. Doar că e un campionat fără vreun câștigător, ci numai cu retrogradați. Oare pot exista conflicte în care toți cei care participă sunt câștigători?

În acest webinar adresat publicului larg, în prima parte se oferă o prezentare despre opțiunile cunoscute dintr-un conflict (compromis, autoritate, sacrificiu, evitare) și o alternativa oferită de comunicarea nonviolentă de a împlini nevoilor tututor celor implicați în conflict. La final este oferită o tehnică de mediere care poate fi folosită de oricine dorește să vadă într-un conflict o șansă de apropiere și creștere împreună.

Acest webinar a fost înregistrat in 31 martie 2021. 

Cum sa reactionez la critica?

Critica este doar un concept abstract creat de noi oamenii. Ea nu exista in realitate, ci este semnificația pe care o dăm noi la ceea ce auzim de la alte persoane. Ce există e doar informație, ce ne doare este semnificația dată, povestea din jurul ei care de fapt e doar in mintea noastra. Suntem vulnerabili la criticile altora datorită unei combinații de presiune socială, culturală și educațională. Și chiar dacă are impact asupra noastră, ea nu este reală. 

În acest webinar adresat publicului larg, vom avea două părți egale ca timp: prima în care vom adresa conceptul de critică cu impactul lui asupra noastră și a doua parte cu exersarea unei tehnici de răspuns la orice critică bazată pe principiile comunicării nonviolente.

Acest webinar a fost înregistrat in cadrul Festivalului virtual de Comunicare Nonviolenta din 28 februarie 2021. 

Cum să fim autentici și să ne întărim relația de cuplu

În cadrul podcastului ”Casă de piatră” din februarie 2021, am fost oaspetele la Teodora Ausan cu care am vorbit despre:

➡️ Cum să observăm ce nevoi reale are cel de lângă mine?
➡️ Cum să ne exprimăm nevoile, cerințele fără ca celălalt să se simtă criticat sau manipulat?
➡️ Ce tehnici de comunicare fac posibilă armonia în locul tensiunilor și încordărilor (pe situații reale primite de la ascultători)?
 
 

Comunicarea NVC între părinți și copii

În această înregistrare a unui webinar din ianuarie 2021 susținut de Alexandru Moldovan, trainer de comunicare nonviolentă certificat internațional, sunt prezentate pericolele folosirii etichetelor în adresarea către copii, inutilitatea folosirii pedepselor și recompenselor pentru a schimba comportamentul, și adevărata misiune a unui părinte în creșterea copilului său. O să găsiți și exemple de ”așa da și așa nu”, exprimate într-un stil informal și personal, având la bază principiile comunicarii nonviolente.

”La ce e buna furia?”

Descoperă în acest video adevărata sursă a furiei din viața ta, care e beneficiul major adus de această emoție puternică și mai ales ce să faci ALTCEVA atunci când o simți în tine.

Video înregistrat cu ocazia unui webinar din ianuarie 2021.

 

Auto-empatia sau ”masca de oxigen” în relații

De ce se spune în instrucțiunile de îmbarcare la avioane ca în caz de nevoie să îți pui ție prima data masca de oxigen? Oare nu e valabilă recomandarea și când vine de relații? Care ar fi echivalentul măștii de oxigen când lucrurile se încing în jurul nostru?

Răspunsul simplu e ”auto-empatia”. Detalii în acest video înregistrat in ianuarie 2021.

Întrebări despre comunicarea nonviolentă

Ștefana Forgaciu a cules cele mai frecvente întrebări pe care oamenii le au când aud prima dată de comunicarea nonviolentă și pe care apoi le-a adresat către Alexandru Moldovan sub forma unui dialog interactiv.

Video înregistrat în decembrie 2020. 

 

A fi sau a nu fi nonviolent? - NVC și modelul DISC

În acest webinar înregistrat în septembrie 2020 se face inițial o scurtă introducere în comunicarea nonviolentă, după care se prezintă suprapunerea celor patru pașii din NVC (observație, emoție, nevoie și cerință) în corelație cu cele patru profile de personalitate din DISC (Dominant, Influent, Stabil și Conștiincios). 

 

În special partea a doua are o componentă practică, cu exemple de exprimări care pot fi ”traduse” într-un limbaj care să mențină dialogul, fără să își piardă din consistență sau autenticitate. 

 

Webinar sustinut pentru comunitatea trainerilor certificați Persolog din România. Durată totală de 1 oră și 50 de minute. 

Invitație la mediere cu NVC

Emisiune înregistrată în iulie 2020 de către realizatoare Ramona Mocian de la TVCluj-AM alături de invitatul Alexandru Moldovan, având durata de 1 oră și 8 minute. 

 

Form parents to lovers

In this video Alexandru shares experiences and tips about maintaining the couple relationship after starting a family. Thoughtful, insightful and some great tips.

 

The interview was made using Zoom so the quality is not a professional level.

The host of the interview was Ian Peatey. This was recorded in  June 2020, has a duration of 48 minutes, and is available only in English language. 

Introducere în comunicarea nonviolentă

O introducere în comunicarea nonviolentă înregistrată în cadrul unui workshop live întâmplat în februarie 2020. Vorbitor este Alexandru Moldovan, trainer în comunicare nonviolentă. Durată video : 1 oră si 16 minute. 

Despre Comunicarea Nonviolentă

Urmărind materialul acesta vei descoperi:

  • o Ce înseamnă CNV;
  • o Cum să o practici și de ce;
  • o Unde și cum poți să înveți să comunici nonviolent?
  • o Un sfat aplicabil ce-l poți pune în aplicare imediat după ce termini de vizualizat clipul.
  • Dar și multe alte informații despre această metodă de a comunica.

Gazda interviului este Bogdan Budai cu invitatul său Alexandru Moldovan. 

 

Interviu realizat in februarie 2020, cu durată de 27 minute și în limba română. 

 

Construiește relații de calitate folosind Comunicarea Nonviolentă

În acest episod al podcastului lui Florin Roșoga, am discutat despre:

  • Ce este comunicarea nonviolentă (NVC) și comunicarea empatică,
  • Care sunt cele 4 elemente ale comunicării NVC,
  • Empatia în afaceri: de ce este importantă?
  • Ce nu este empatia?
  • Empatie sau simpatie, compasiune, milă, oferire de sfaturi. care este diferența între ele? Cum stabilim granițe legat de ceea ce este și ce nu este empatia?
  • Conceptul de antreprenor empatic. 

Durată podcast 1 oră și 3 minute. 

Leave a comment

Comment as a guest:

Name * E-Mail *
Website
Pen