Vadu Crișului, , județul Bihor, 16-19 mai 2019
Fie că ai auzit de această tabără, fie că nu ai mai auzit nici măcar despre comunicarea nonviolentă, acest articol este pentru oricine caută să citească despre o alternativă posibilă și actuală, care ne poate purta într-o pace interioară și o comunitate primitoare. Citește mai departe pentru a afla despre ce este (și a fost) vorba…
Ce este tabăra de comunicare nonviolentă? Nu este o simplă tabără, ci este o însuflețire a tuturor oamenilor care își doresc să își deschidă inima și mintea pentru a învăța, a conviețui împreună, a descoperi și a practica un stil de viață nonviolent.
Stilul de viață nonviolent are la bază comunicarea nonviolentă prin care ne facem viața mai autentică și mai armonioasă, atât pentru noi cât și pentru ceilalți. Comunicând din sinceritatea autentică a umanității noastre, construim o legătură în care experiențele tuturor sunt valide, și nevoile sunt explorate și identificate.
“Deschiderea tuturor. Faptul că fiecare a împărtășit experiențe din viața personală atât de ușor m-a făcut să mă simt ca într-o familie. Disponibilitatea trainerilor de a sta de vorbă unu la unu m-a ajutat să nu îi văd ca pe niște profesori, iar sentimentul de superioritate a fost în totalitate inexistent. Îmbrățișările atât de sincere ale tuturor participanților au fost de asemenea surprinzătoare pentru mine.”
– Participant
Locația taberei – Pensiunea Roua Munților din Vadu Crișului
Ideea taberei de comunicare nonviolentă a pornit de la o dorință pură și sinceră de a răspândi beneficiile comunicării nonviolente în România. Anul acesta evenimentul s-a desfășurat alături de trainerul certificat în NVC Lorna Ritchie și facilitatorii Robyn Marie Bors Veraart, Sabin Mureșan și Alexandru Moldovan, alături de 24 participanți dornici de a explora lumea CNV (Comunitatea Nonviolentă).
Ateliere cu Robyn, Robyn și Sabin, Robyn alături de Geta
Atelierele și lecțiile de CNV
În cele trei zile pline petrecute la Vadu Crișului, s-a discutat despre o multitudine de subiecte – de la auto-empatie, încorporarea nevoilor, comunicarea la locul de muncă – modele și strategii, la autenticitate și onestitate, frică și furie.
Programul a fost în așa fel structurat încât participanții aveau de ales zilnic între 7 sau 9 sesiuni. Această diversitate, deși uneori a produs frustrare în a alege, a contribuit totuși la implementarea CNV atât pentru participanții noi, cât și la consolidarea informațiilor la cei mai experimentați, dar mai ales la crearea unei legături importante între toți cei prezenți.
Atelierele au avut părți practice în care participanții au pus în aplicare cele învățate, aprofundând nu doar cunoștințele, dar și relațiile celor care au făcut parte din comunitate.
“Îmi place că trainerii sunt foarte diferiți între ei ca personalitate și în felul acesta acoperă și tematici diferite de workshop-uri, dar și moduri diferite de predare care se adresează nevoilor diferite. Ceea ce au în comun toți trainerii este că mie mi-au asigurat toți nevoia de conectare și de “eu contez”. Pe lângă cea de competență și de evoluție.”
– Participant
Distracția a fost nelipsită
Cu ce așteptări a venit lumea în tabără?
- “De a învăța cât mai mult și de a mă conecta cu mine și cu ceilalți.”
- “Să mă auto-analizez, să învăț să mă iubesc, pentru a transmite iubirea celorlalți!”
- “Să mă bucur de experiență, să exersez cât mai mult comunicarea în acest mod, să învăț ceva nou legat de asta, să cunosc o comunitate de oameni care are interese și preocupări asemănătoare cu ale mele.”
Ateliere cu discuții
Activitățile de învățare s-au desfășurat prin ateliere, discursuri/lecții, drumeții, exerciții – oferind variante pentru nevoile și așteptările tuturor. Pentru a ușura decizia participanților, fiecare curs a fost prezentat la începutul fiecărei zile prin aspecte ale învățării, precum: înțelegerea, atitudinea și principiile, diferențe; dezvoltarea aptitudinilor și a practicii; cum să trăiești NVC într-o comunitate – cum putem trăi împreună în armonie; dezvoltare personală.
Atelierul NVC & Money (CNV și banii)
“Am apreciat felul în care Lorna era prezentă AICI și ACUM, cu privirea vie și surprinzând fiecare gest/mimică. Am admirat asta și vreau să pot face și eu. Apoi am mai apreciat felul relaxat al lui Alexandru de a comunica informații cu exemple concrete, fără emfază, fără limbaj de lemn sau introduceri prea lungi, modul în care știe să-și gestioneze timpul fără a părea presat de timp (la fel, am ce admira și sper să mă “contaminez” și eu cu așa un stil). Nu in ultimul rând, relaxarea și felul de a fi în prezent al lui Sabin, cu răbdarea de rigoare și cu simțul fin al umorului”
– Participant
Alexandru la primul workshop – Introducere în CNV
Comunitatea
Participanții au fost împărțiți în grupe numite “homegroups” – grupul propriu de practică empatică prin care fiecare persoană a beneficiat de apartenență, a avut parte de încredere, a fost văzut și a putut împărtăși cu ceilalți frământările lui.
De la dansurile, meditația, mesele luate împreună, la pauzele de discuții, serile la piscină, plimbările prin natură și până la nevoia de liniște și timp pentru sine – toate acestea au contribuit la construirea a ceea ce însumează experiența acestei tabere. Întorși la viața de zi cu zi, ne-am promis să ținem legătura, să implementăm ceea ce am învățat și să lăsăm în lume urme de mai bine.
Comunitatea formată aici, dar și la alte evenimente de CNV are ca scop sprijinul în practica comunicării nonviolente. A avea oameni care practică comunicarea nonviolentă ajută nu doar pentru a oferi sprijin și suport unii altora în situații dificile, dar și pentru a avea sprijin în menținerea nonviolenței în gândire, în practică și în comportament – pe care le aducem înapoi în viața noastră de zi cu zi. Putem să aducem CNV în viața de acasă, la locul de muncă, pe stradă în interacțiunile cu oameni noi, alături de prieteni, rude sau cunoștințe.
“Primul efect a fost că m-am întors cu o stare de mulțumire și de încântare. Prima zi de muncă mi-am început-o cu o energie pozitivă atât de mare încât colegii mei au observat imediat și au fost curioși să le povestesc despret tabără. Am rămas în minte și în suflet cu sunete frumoase (cântecele auzite și cântate), cu multe zâmbete de la participanți, și mai ales cu cuvintele/conceptele/ideile minunate ale trainerilor.” – Participant
Cu mult entuziasm și multă bucurie vă vom aștepta la tabăra de anul viitor