Articol scris de Alexandru Moldovan
Unul din cei mai dragi prieteni ai mei mi-a spus într-o zi ”aș vrea să fiu așa de disciplinat ca tine”. Iar pe mine m-a pufnit râsul! 🤭 Nu știu ce percepție avea el despre viața mea, dar cerându-i mai multe detalii el asocia disciplina cu zero toleranța la ”scăpări”. Dacă ai spus că mergi la sala zilnic, apoi zilnic mergi. Dacă ai sărit o zi, dacă ai pierdut șirul, nu mai are rost să continui. Ai dat-o în bară și nici nu mai are rost să încerci!
Studiile formării obiceiurilor arată clar că atunci când reușești să îți legi identitatea de un anumit set de comportamente (ești sportiv, ești vegetarian, ești nonviolent) și șansele să le faci în mod repetat cresc exponențial. Personal eu am ajuns să trăiesc situații în care a ține cu dinții de identitatea mea mă limitau la a explora lumea, la a mă conecta cu alți oameni, sau chiar să fac lucruri împotriva stării mele de sănătate. Și am decis că nu voi mai lăsa identitatea să-mi conducă biologia.
”Salvarea” pentru mine a venit sub forma unu concept relativ simplu, care îți poate da confort atunci când vrei să înveți ceva nou (cum ar fi comunicarea nonviolentă), respectiv pendularea. Termenul vine din terapia traumei, dar are aplicații și în viața de zi cu zi. Este vorba de o mișcare naturală de dus-întors – ca un pendul – când încercăm să integrăm ceva nou în viața noastră. Exact ca atunci când vrei să vorbești mai calm și conștient, dar te trezești că scrâșnești 😡 din dinți când colegul apare ca o floricică fără proiect făcut. Pentru a treia oară săptămâna asta … Și îți vine să … 👊 Și adio toată armonia CNV-ului, încât ai impresia că începi totul de la început! 🤦
Povestea 👶 bebelușului: învață să mergi 🚶♂️, învață să comunici
Imaginează-ți un bebeluș care învață să meargă (asta dacă nu ai chiar în fața ta acum această minune a naturii!). Oare ai cumva așteptarea să vezi un pui de antilopă care merge pe propriile picioare la câteva minute după naștere? Întâi merge de-a bușilea, apoi încearcă să se ridice, cade, și iar încearcă.
Iar la ritmul de aterizări forțate pe care îl are per minut, chiar te gândești că nu e os în el ce să nu doară!
Desigur că nu știm ce își spune fiecare bebeluș, dau eu țin minte clar că mi-am repetat mereu la 11 luni că ”Progresul contează Alexandru. Doar continuă! Nu te da bătut!” 🤗 Ei bine, admit: nu țin nimic minte, dar cel puțin mama mea mi-a spus că mă amuzam teribil când picam, mă ridicam, o luam de la capăt la marginea patului și într-o zi s-a speriat că nu mă mai găsea prin casă! Ca orice alt copil normal. Acest proces de pendulare – de mișcarea între ce percepem a fi succes și eșec – este modul natural de învățare, iar în final, bebelușul merge cu încredere. 💪
Pendularea în 💬 comunicare nonviolentă: nu e totul despre perfecțiune 🎯
În comunicarea nonviolentă, acest fenomen de pendulare este cheia reală a integrării acesteia. Chiar nu e realist să ne așteptăm să fim perfecți într-o abilitate nouă din prima. Modelul e simplu și mental ai impresia că l-ai înțeles din prima lectură. Dacă îți și explică cineva chiar simți că am „prins-o” 🎣, dar când încerci să o folosești prima dată realizezi că una vrea capul și altceva execută gura! Aici ajută mult să ne amintim că pendularea e o parte naturală din procesul de învățare. ✨ Pentru orice din viața noastră.
Nu-i așa că rutina de exerciții fizice e un dans continuu între motivație și pauze nesfârșite? Ești pe drumul cel bun, mergi la sală, mănânci sănătos, și apoi… brusc intervine o vacanță sau o seară de Netflix și pizza 🍕. Pendularea îți amintește să nu fii prea dur cu tine: cum ar fi dacă bebelușul ar renunța dupa prima trântă? Așa cum revine și el, revii și tu după fiecare pauză, și în timp, progresul devine vizibil. 🌱 Atâta timp cât te ridici de fiecare dată, singura direcție oe care o vei avea este sus. 🔝
Concluzie
Desigur că ideea de consecvență și disciplină e minunată, dar cred că e o eroare să o vezi egala perfecțiunii. Nimeni nu va contabiliza cât de perfect ai reușit să te ții de obiceiurile tale. 😊 Ceea ce contează cu adevărat este să te bucuri de călătorie și mai ales să îți găsești un context social, un trib care merge în aceeași direcție, cu care să te conectezi, să vă încurajați și sprijiniți în drum. Pentru că ”singur poate te miști mai repede, dar departe ajungi doar împreună cu alții!” 💫
Surse suplimentare
- Peter Levine, “Waking the Tiger: Healing Trauma” – Explică conceptele de pendulare și integrare în contextul traumei și vindecării, aplicabile și în dezvoltarea personală.
- Marshall Rosenberg, “Nonviolent Communication: A Language of Life” – Discută despre dezvoltarea empatiei și despre cum practica CNV poate fi un proces gradual de învățare și adaptare.
- James Clear, “Atomic Habits” – Oferă perspective asupra construirii obiceiurilor prin pendulare, demonstrând cum succesul vine prin oscilația constantă între consecvență și adaptare.