
articol preluat de pe https://www.theschooloflife.com/
Este una din perioadele din an în care putem simți și plăcere și disconfort în același timp. Petrecerile de la birou, evenimentele sociale și reuniunile de familie sunt cele care ne obligă să socializăm, să conversăm cu colegii, cu rudele sau cu străini. Dacă suntem suficient de norocoși, putem avea discuții fascinante cu oameni cu care nu ne-am fi conectat în alte condiții. Dacă nu suntem norocoși, există un risc să ne simțim puși la zid ascultând pe cineva trăncănind interminabil în legătură cu rutina de la sala de sport sau despre echipa favorită de fotbal.
Pentru a evita picarea în capcana unei conversații plictisitoare, ne ajută identificarea componentelor unei conversații interesante. Prima categorie implică doar detaliile de suprafață ale vieții noastre – planurile sau obiceiurile pe care le avem – lucrurile ce țin de „small talk” sau conversații de complezență. Cea de-a doua categorie se focalizează pe sinele mai adânc: pe emoțiile, amintirile și credințele noastre centrale. Chiar și cele mai banale discuții pot fi tranformate în discuții profunde printr-o singură întrebare.
Exemple:
a) „Anul acesta îmi petrec sărbătorile doar cu partenerul meu și părinții lui.”
Întrebare de suprafață: „Unde locuiesc părinții lui?”
Întrebare empatică: „Oare, în mod insconștient, încerci să îți eviți propriile rude?”
b) „Sunt puțin stresat. Am atât de multe lucruri de pregătit pentru Crăciun: cadouri, decorațiuni, cina în familie …”
Întrebare de suprafață: „Ce meniu pregătești pentru cina de Crăciun?”
Întrebare empatică: „Îți dorești mult să îi mulțumești pe cei din jurul tău?”
c) „Nu am nicio idee legat de ce cadou să îi cumpăr tatălui meu; este imposibil să ști ce îi place.”
Întrebare de suprafață: „Te-ai gândit să îi iei un voucher cadou?”
Întrebare empatică: „ Ți-ai dori ca prin acest cadou să te conectezi mai mult cu el?”
Viața este prea scurtă pentru a avea doar conversații de suprafață. În acest sezon festiv, fii deschis către către discuții de profunzime, având îndrăzneala de a pune întrebări mai perceptive.
Lasă un răspuns