Un nou studiu pe piața americană publicat de BoomHR arată o scădere rapidă a satisfacției angajaților la final de an 2023. Nu e singura astfel de cercetare care din păcate arată că în ciuda lecțiilor date de pandemie în ce privește necesitatea oferirii de mai multă autonomie și flexibilitate angajaților, trendul este că nu ne apropiem deloc de un mediu de muncă mai distractiv, mai satisfăcător și mai captivant.
Foarte simplu spus: ”oamenii sunt (tot) mai nemulțumiți la locul lor de muncă!”

Parte din frustrare pare să provină din continua (și copilărească) bătălie privind munca de acasă. În timpul pandemiei, oamenii au câștigat mai multă libertate. După pandemie, aceasta le este luată încet, dar sigur. ”Doar 2 zile la birou, dar una musai miercuri”. ”Hai să fie 3 luna asta că avem un release important”. ”De la întâi, vinerea poți lucra de acasă…”
Ce nu merge cu copiii mici, nu merge nici cu adulții. Odată ce a aflat că nu mai este Moș Crăciun, nu o să mai creadă că nenea cu barbă intră în casă pe țeava de gaz să-ți aducă mașinuța. Odată ce oamenii au gustat “mierea” lucrului de oriunde, a lua acest beneficiu generează doar amărăciune.
Dar ”munca hybrid” explică doar parțial problemele din mediul de muncă de astăzi. Mai există multe aspecte de luat în considerare, multe boli cronice care acum încep să supureze și să devină dezgustător de evidente.
Trista realitate este că la patru ani după ce pandemia a schimbat radical percepția asupra modului în care lucrăm, cea mai mare realizare este o discuție copilărească despre unde și cât ar trebui să își desfășoare cineva activitatea. Este pur și simplu absurd.
În timp ce această discuție continuă să atragă atenția, 99,99% dintre companii nu se concentrează asupra aspectelor care afectează cu adevărat culturile excelente în companii:
- Scop și misiune
- Autonomie și încredere
- Transparență radicală
- O cultură bazată pe feedback autentic
- Responsabilitate distribuită
- Libertate spre a încerca, experimenta și eșua.
Nu este de mirare că curba de satisfacție continuă să scadă! 🙁
Pe de altă parte: 0,01% dintre companii care lucrează la aceste aspecte se bucură de recompense. De la angajamentul extrem de ridicat al oamenilor, la retenție excelentă și la creșterea productivității, și profitabilitate record. Exemplele sunt multe și tot mai greu de ignorat.
Este evident că avem nevoie de schimbări semnificative în mediul de muncă pentru a inversa trendul alarmant al scăderii satisfacției angajaților. Premisa mea este că indiferent de context, calitatea vieții ne este dată de calitatea relațiilor avute. Implicit, deși la locul de muncă e nevoie de sisteme și proceduri care să ne dea claritate în cooperare, baza stă în grija ce ne-o purtăm între noi ca indivizi, ca oameni.
Propunerea mea e simplă: adoptă principiilor nonviolenței dacă vrei să influențezi pozitiv cultura organizațională din care faci parte. Indiferent dacă ești proaspăt angajat sau ai vechime, dacă doar execuți comenzi sau ești director general, te încurajez să te implici activ în promovarea unui mediu de lucru care să inspire și să susțină oamenii.
De aici, dacă adăugăm și practicile care au dus la succesul celor 0,01% dintre companiile menționate, putem contribui la schimbarea paradigmelor în mediul de muncă și să aducem bucurie și satisfacție în viața noastră și a celor din jurul nostru.
Împreună, putem transforma această discuție în acțiune constructivă și durabilă. Dorești?
Articol scris de Alexandru Moldovan.