Vino la evenimentul live

Ziua Nonviolenței

6 octombrie 2024

cluj-Napoca

Data & ore:

duminică, 6 oct 2024 / 1 - 7 PM

Locație

CBC 3, ETAJ 6, CLUJ-NAPOCA


01
Zile
▪
 
05
Ore
▪
 
22
Minute
▪
 
57
Secunde

You missed out!

88%
locuri ocupate
Agenda evenimentului (vezi mai jos detalii)
  • 12.30 - 1 PM = Primire participanți                              
  • 1 - 1.30 PM = Bun venit și introducere în conceptul nonviolenței
  •  1.30 - 3 PM = Workshop Comunicarea Nonviolentă în Spațiul dintre Noi cu Răzvan Danc. În paralel, workshop ”Auto-empatia și grija de sine” cu Andrei Didenco. În paralel, workshop ”Teatrul Forum” cu Florina Nistor.
  • 3 - 3.15 PM = Pauză
  • 3.15 - 4.45 PM = Workshop ”Relația mamă - fiică adultă” cu Daniela Lazăr. În paralel, workshop ”Bărbații și emoțiile” cu Alexandru Moldovan. 
  • 4.45 - 5.00 PM = Pauză
  • 5 - 6.30 PM = Workshop ”Empatia în leadership” cu Andrea Bota. În paralel, workshop Dincolo de pedeapsă și recompensă în educația copiilor cu Daniela Doru. În paralel, workshop ”Regulile Nefericirii” cu Cristian Moldovan. 
  • 6.30 - 7 PM = Concluzii și încheiere
Despre Ziua Internațională a nonviolenței

Ziua Internațională a Nonviolenței,  celebrează în fiecare an în data de 2 octombrie ziua de naștere a lui Mahatma Gandhi și mesajul său de pace și nonviolență globală. E un moment ce ne invită să abordăm conflictele cu compasiune și să construim punți de înțelegere între oameni.Cu această ocazie onorăm curajul oricărei persoane care se opune violenței cu soluții nonviolente, de la proteste la educație pentru nonviolență. Facem asta din convingerea că prin comunicare și respect reciproc putem să creăm o lume mai bună.

Cu ce te vei alege din acest eveniment?
  • 🌿 Explorarea nonviolenței: Pe parcursul acestui eveniment, vei avea oportunitatea de a pătrunde în lumea nonviolenței. Vei învăța despre strategii eficiente în a transforma în mod pașnic stări tensionate între oameni. De la instrumente practice la conceptele teoretice, vei fi expus la lumea nonviolenței și a modului în care aceasta poate schimba lumea.
  • 🤝 Conectare cu o comunitate de oameni ca tine: În acest eveniment, vei avea plăcerea de a te conecta cu o comunitate diversă, dar unită în dorința sa de empatie și armonie. Vei întâlni oameni cu viziuni similare, care împărtășesc aceeași pasiune pentru soluțiile nonviolente în orice aspect de viață. În funcție de disponibilitatea ta, acești oameni pot deveni o rețea de sprijin și prietenie în călătoria ta spre o viață mai armonioasă.
  • 🌞 Starea de bine și optimism pentru viitor: Participarea la acest eveniment vă va umple inima cu speranță și optimism. Vei simți energia pozitivă a celor din jur și vei vedea că schimbarea este posibilă prin eforturi nonviolente. Fiecare discuție și fiecare experiență îți va putea întări convingerea că prin dialog și acțiuni pașnice chiar putem crea și trăi într-o lume mai echitabilă și luminoasă pentru toți.

Înscriere

Evenimentul este unul gratuit. Din motive de organizare te rugăm să te înscrii, apăsând butonul de mai jos ”Îmi rezerv locul” unde poți completa datele tale de contact. Îți mulțumim de sprijin!


Despre workshopurile oferite

1.30 - 3.00 PM = Workshop Comunicarea Nonviolentă în Spațiul dintre Noi cu Răzvan Danc. În paralel, workshop ”Auto-empatia și grija de sine” cu Andrei Didenco.


Comunicarea Nonviolentă în Spațiul dintre noi

Conectare dincolo de diferențele dintre noi.

Calitatea vieții noastre este în strânsă legătură cu relațiile pe care le avem și calitatea acestora. Scopul Comunicării Nonviolente este să ne ajute să ne conectăm unii cu ceilalți, așa încât relațiile să fie sigure. 

În acest workshop participanții vor experimenta o formă concretă de aplicare a celor 4 pași din CNV (Observație – Sentimente – Nevoie – Cerințe), numită ”Conversația Sigură”, pentru a putea înțelege în ce mod felul în care vorbesc poate să-i apropie de ceilalți sau să-i îndepărteze.

Workshop-ul experiențial îi va ajuta pe participanți să își împlinească nevoile de a fi auziți, văzuți, simțiți și înțeleși – nevoi fundamentale pentru ca fiecare om să prospere.


Auto-empatia și grija de sine

Abilitatea noastră de a relaționa cu ceilalți depinde de capacitatea noastră de a ne raporta la noi înșine.

Empatia și grija de sine vine ca soluție la judecățile, critica, mulțimea de „trebuie”, standardele, comparațiile, perspectiva corect-greșit, învinovățirile și pedeapsa ”meritată” pe care o direcționăm către propria persoană. 

Când ne evaluăm comportamentele în termenii nevoilor noastre neîmplinite, dorința de schimbare nu vine din rușine, vinovăție, furie sau deprimare, ci dintr-un avânt autentic de a contribui la propria noastră fericire și la fericirea celorlalți.

 Dacă revizuim acțiunile lipsite de bucurie pe care le întreprindem în mod obișnuit și îl transformăm pe „trebuie” în „aleg să...”, vom descoperi mai mult joc și mai multă integritate în viața noastră.

În cadrul acestei experiențe vei ști cum să-ți acorzi primul ajutor atunci când simți că te confrunti cu vinovăție, regrete și auto-judecăți. 



Teatrul Forum

Teatrul Forum este un instrument de educație nonformală care abordează probleme sociale actuale. Face parte din Teatrul celor Oprimați, un concept creat de regizorul brazilian Augusto Boal. Scenariile pe care le vom alege, pun în lumină nedreptăți, iar publicul este invitat să participe activ putând explora soluții și modalități de a transforma realitatea prin acțiune.

Aducând CNV in Teatrul Forum, putem să abordăm aceste situații cu empatie, să înțelegem nevoile din spatele acțiunilor unui personaj și să găsim răspunsuri bazate pe colaborare și respect reciproc.

Acest workshop îți oferă ocazia să privești conflicte din viața ta dintr-o altă perspectivă și să descoperi modalități de acțiune care înainte nu erau evidente.

3.15 - 4.45 PM = Workshop ”Relația mamă - fiică adultă” cu Daniela Lazăr. În paralel, workshop ”Bărbații și emoțiile” cu Alexandru Moldovan.


Relația mamă - fiică adultă

Un spațiu armonios de empatie și conectare

Acest workshop dedicat relației dintre fiica adultă și mamă, vă propune explorarea dinamicii profunde dintre cele două, din perspectiva fiicei și are la bază principiile CNV.


Workshop-ul va oferi participantelor un spațiu primitor de siguranță emoțională cu scopul de a facilita o schimbare de perspectivă, punând accent pe dezvoltarea și exersarea capacității de a ne oferi empatie, atât nouă, fiicelor, cât și mamelor noastre.

Prin recunoașterea nevoilor din spatele cuvintelor și acțiunilor mamei, fiica va putea răspunde cu empatie și compasiune, din postura adultului responsabil de propriile trăiri și conștient de propriile nevoi, deschizând astfel un dialog sincer și constructiv, menit să transforme relația într-una mai profundă și armonioasă bazată pe ascultare, empatie, apropiere și conectare. 



Bărbații și emoțiile

Descoperă echilibrul dintre vulnerabilitate și forță.

Acest workshop este deschis tuturor, indiferent de gen, fiindcă dorește să exploreze relația bărbaților cu emoțiile, fără a se concentra pe diferențele dintre genuri sau pe relațiile dintre bărbați și femei. Vom aborda felul în care bărbații își gestionează emoțiile, influențele culturale legat de asta și impactul exprimării sau reprimării acestora.

Vei învăța tehnici de conștientizare emoțională și practici somatice pentru a integra emoțiile într-un mod sănătos. Workshop-ul se dorește un spațiu sigur emoțional, fără prejudecăți, dedicat pur și simplu înțelegerii mai profunde a rolului emoțiilor în viața bărbaților contemporani. 


5.00 - 6.30 PM = Workshop ”Empatia în leadership” cu Andrea Bota. În paralel, workshop Dincolo de pedeapsă și recompensă în educația copiilor cu Daniela Doru. În paralel, workshop ”Regulile Nefericirii” cu Cristian Moldovan. 


Empatia în leadership

Totul în viață este o relație. Fie că vorbim de contexte personale, sau profesionale, oamenii și relațiile dintre ei pun lucrurile în mișcare. 

Un interviu de angajare. O negociere de vânzare. O promovare. Un nou produs lansat pe piață. O ședință de planificare. Ce este comun la toate acestea?

 În spatele fiecăruia se află oameni, care prin relaționarea cu alți oameni crează ceva nou. Iar atunci când suntem cea mai bună versiune a noastră, avem resursele și intenția de a face lucruri bune pentru noi, și pentru ceilalți. 

În cadrul workshop-ului vom explora împreuna cum poate empatia să joace un rol semnificativ în construirea acestui spațiu. Explorăm mituri, și aspecte care ne împiedică să fim empatici, si vom utiliza metoda Comunicării Nonviolente pentru a exersa empatia. 



Dincolo de pedeapsă și recompensă în educația copiilor

Cel mai de preț aspect în viața noastră este calitatea RELAȚIILOR pe care le avem cu cei din jurul nostru. 

Atunci când este vorba de proprii copii (sau de copii în general) relația cu ei este stâlpul întregii comunicări și conectări. Pentru a menține și cultiva o relație bazată pe autenticitate și transparență, avem nevoie de armonie, conectare și prezență.

Cum putem face asta? Transformând metodele ”eficiente” pe termen foarte scurt ale pedepsei și recompensei în eficiența pe termen lung oferită de conectare reală și sprijin reciproc.

Acest workshop ne va arăta cum putem crea și menține un cadru de empatie și creștere pentru copii cu sprijinul Comunicării Nonviolente.



Regulile Nefericirii

Eliberarea de Condițiile Autoimpuse prin Comunicarea Nonviolentă

Acest workshop își propune să ajute participanții să identifice și să înțeleagă regulile autoimpuse care le guvernează viața și care pot conduce la nefericire. Prin intermediul Comunicării Nonviolente (CNV), vom explora legătura dintre sentimente și nevoi, vom aduce la suprafață aceste reguli limitative și vom învăța cum să le rescriem pentru a ne crea o viață mai împlinită și mai fericită.

Beneficii:
- Conștientizarea regulilor autoimpuse și a impactului lor asupra calității vieții,
- Crearea de noi reguli pentru o viața mai fericită,
- Un mod de reflexie și gândire pentru auto-înțelegere.


Despre facilitatori

Răzvan Danc

 Facilitator Comunicare Nonviolentă și în formare cu ”Terapia Relațională Imago și Safe Conversations”

O lungă perioadă de timp, forma principală de comunicare în relații a fost monologul. Toată lumea vorbește, nimeni nu ascultă, cu adevărat. Acum, într-un moment în care cercetătorii subliniază cât de importante sunt relațiile pentru dezvoltarea și bunăstarea noastră, cred că a sosit momentul să învățăm o nouă formă de a comunicare: Conversația (dialogul) Sigură.

Spațiul dintre Noi este un loc viu în care se regăsesc toate calitățile, defectele, așteptările și proiecțiile pe care le avem unii vizavi de ceilalți. Iar din acest Spațiu ne hrănim. Invitația pe care v-o adresez prin intermediul acestui workshop este să învățăm să prețuim acest Spațiu relațional și să comunicăm într-un fel în care toți să ne simțim în siguranță în relații.


Andrei Didenco

Psiholog, facilitator comunicarea nonviolentă, terapeut în formare

Mult timp mă judecam și îmi „osândeam” sufletul cu pretenții exagerate în situații în care mi se părea că procedasem greșit. Era obișnuit să „cântăresc” dacă făceam ceva greșit sau corect. Cel mai grav era atunci când îmi exprimam furia, apoi regretam multe zile și îmi era rușine. Sau nu eram așa cum „trebuie”. Aproape trei ani în urmă am descoperit conceptul lui Marshal Rosenberg despre autoempatie, aparent mi s-a părut nesemnificativ, după câteva exersări am început să simt mai multă liniște. 

Florina Nistor

Specialist în Sănătate Publică, Life Coach Acreditat și Facilitator Comunicare Nonviolentă

În 2021, treceam printr-o criză existențială. Deși bifam multe din realizările pe care le considerăm importante – o carieră de succes, casă, prieteni apropiați și o relație – simțeam un gol profund. Aparențele nu erau aliniate cu ceea ce simțeam în interior, iar acest dezechilibru cerea o schimbare puternică.

O căutare pe internet m-a adus la un curs de Comunicare Nonviolentă care mi-a oferit claritatea de a înțelege ce nu funcționa. Mi-a dat curajul să redefinesc ce este important pentru mine, nu pentru societate, părinți sau o listă imaginară cu bifele altora.

Acum știu că dacă nu îți cunoști nevoile, este imposibil să ajungi să le împlinești.

Daniela Lazăr

Facilitator Comunicare Nonviolentă și Consilier de Dezvoltare Personală 

Pentru mine, aplicarea principiilor Comunicării Nonviolente a fost la început o provocare în special în relațiile cu persoanele cele mai dragi și apropiate, printre care și mama mea.

Am învățat, în timp, să-mi ofer auto-empatie în situațiile cu o încărcătură emoțională mai puternică, să văd dincolo de tiparele de relaționare cu care eram obișnuită, să ascult cu inima, să creez un spațiu armonios de conectare și empatie în care amândouă să ne simțim văzute și auzite, în care nevoile amândurora pot fi exprimate și împlinite.

 CNV are cu adevărat puterea de a transforma relații și cred că pornind de la relația cu noi înșine, putem schimba tipare vechi în orice relație în care ne dorim să investim.

Alexandru Moldovan

Trainer certificat Comunicare Nonviolenta

Am „găsit” comunicarea nonviolentă în 2015 citind-o ca și tehnică de parenting. De atunci mi-am dorit să împărtășesc această tehnică la cât mai multă lume, și astfel a devenit treptat și un mod de viață pentru mine. Din 2016 am împărtășit conceptele propuse de comunicarea nonviolentă la mii de persoane din România. În aprilie 2020, am devenit trainer certificat internațional în comunicare nonviolentă cu CNVC.ORG.

Andrea Bota

Psiholog organizațional, coach acreditat, facilitator Comunicare Nonviolentă

Cred cu tărie că în majoritatea cazurilor intențiile noastre sunt pozitive și orientate spre creștere, și armonie. Și știu cu certitudine că avem cu toții nevoia de a fi văzuți, auziți, și de a contribui. Însă observ că nu reușim tot timpul să construim o punte între aceste două, și astfel deseori nevoile noastre rămân neîmplinite, iar intențiile noastre neexprimate, sau neînțelese.

Comunicarea Nonviolentă și empatia sunt printre instrumentele mele preferate pe care învăț și eu zi de zi să le aplic atât în munca mea, cât și în viața personală, și doresc să ajut cât mai mulți oameni să își îmbogățească viața cu aceste limbaje atât de umane.

Daniela Doru

Instructor Mindfulness, Facilitator Comunicare Nonviolenta si Coach

Sunt un om care învață continuu și care iubește experiențele vieții pe deplin. Pasionată de educație, am ajuns în ultimii ani să învăț cu inima pentru a-mi cultiva mintea. Lucrez în educație formală (școală) și nonformală (trainer), creeând în ambele situații contexte de explorare și cunoaștere interioară care aduce claritate, inspirație și creștere.

Cristian Moldovan

Antreprenor, business coach și facilitator în comunicarea nonviolentă.

Observând că conflictele interpersonale erau un factor comun al succeselor parțiale ale echipelor executive din care făceam parte sau le mentoram, m-am dedicat utilizării Comunicării Nonviolente pentru a transforma dinamica relațiilor organizaționale.

În cadrul sesiunilor mele, încep prin introducerea conceptelor de CNV, ajutând clienții să înțeleagă modelele care guvernează relațiile de calitate și să își crească capacitatea de leadership în mod exponențial. Am o experiență internațională de 9 ani, lucrând cu clienți de pe patru continente și îmi place să ghidez grupuri de oamenii să gândească structurat și din perspective noi. Sunt dedicat să ajut oamenii să își rescrie regulile autoimpuse, facilitând astfel o viață mai fericită și relații mai armonioase.


Locație

Cluj-Napoca, strada Henri Barbusse, nr. 44-46, etaj 6, 

Cluj Business Campus (CBC), Clădirea 3 (cea cu Cafeneua MERON la parter)

Organizator

Despre ACNV

”Asociația pentru Comunicare nonviolentă din România” 

www.cnvromania.ro


”Misiunea noastră este aceea de a face cunoscută și practicată Comunicarea Nonviolentă în România și de a fi un model în ceea ce privește conștiința nonviolenței.”

de 17 ani
în românia
  • 42 membri
  • 10 localități 
  • 11 traineri certificați CNVC.ORG


VĂ AȘTEPTĂM!